Откраднаха личните данни и на Иван Портних
Откраднаха личните данни и на Иван Портних / снимка: Дарик Варна, архив

Личните данни на кмета на Варна Иван Портних са станали обект на нагло посегателство. Проверка на chernomore.bg показа, че градоначалникът на морската столица е един от подписниците в списъка на Съюза на комунистите в България за регистрация на партията в Централната избирателна комисия (ЦИК) за предстоящите европейски избори на 25 май. Името и личните данни на Иван Портних фигурират на стр. 62, ред 1179, от документа.

Публикуваните от Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" списъци на избирателите за евровота разбудиха духовете в държавата. Наред с обикновени граждани в документите пред ЦИК са попаднали и редица известни имена, сред които и това на кмета на Варна.

Освен Иван Портних сред мнимите последователи на Съюза на комунистите в България са още бизнесменът и председател на КРИБ Огнян Донев, медийният магнат Ирена Кръстева, Николай Банев, социолозите Андрей Райчев и Кънчо Стойчев, съдружникът на Бисер Миланов - Петното, Йордан Бонев. Там са още бившите „гербери", сега членове на БАСТА, Емил Димитров и Мирослав Найденов и редица други.

Кметът на Варна научи за "пристрастието си" към Съюза на комунистите в България от "Черно море". Портних остана неприятно изненадан и заяви, че веднага ще се запознае със случая и ще търси правата си по законоустановения ред.
От ЦИК обещаха да организират работна група, която ще разгледа всяка жалба за злоупотреби и фалшификации.

Сигналите ще бъдат окомплектовани и изпратени по компетентност до прокуратурата, откъдето също изразиха готовност да реагират на всяка подадена жалба. Според председателката на КЗЛД санкциите могат да бъдат само административни - препоръка да се извадят фалшивите подписи от списъците и евентуално глоба от 10 до 100 000 лева.

От прокуратурата все още не са се самосезирали, защото очакват да постъпят още сигнали. От публично обявените сигнали за нередности става ясно, че засега от кражбата на подписи печелят най-вече националистическите партии, както и Реформаторският блок.