На Велики четвъртък осъждат Господ на смърт
На Велики четвъртък осъждат Господ на смърт / netinfo

Днес е Велики четвъртък от Страстната седмица преди Великден. Денят, на който Пилат Понтийски произнася смъртната присъда на Иисус Христос.
Той празнувал Пасха заедно с учениците Си в дома на ерусалимски жител. Преди вечерята, за да даде пример за смирение, Господ снел връхната Си дреха, препасал се с кърпа и умил нозете на апостолите. Тогава дал и най-важната заповед, с която слага началото на Новия Завет: "Нова заповед ви давам, да се обичате един друг; както Аз ви възлюбих, така и вие да се обичате един друг. По това ще познаят всички, че сте Мои ученици, ако имате любов помежду си".
Измивайки краката на своите апостоли, Христос става образец на верния Пастир, който не само води, но и служи на стадото си, който дойде на земята, за да служи и за да ни научи какво е да си слуга от любов.
После благославя и споделя хляба и виното, превърнали се в Негови Тяло и Кръв. С тях Исус премахва границите на времето и пространството.
След това Иисус и учениците Му се отправили в Гетсиманската градина. Там, по време на молитва, дошли войници и след целувката на Юда хванали Христос. Той бил осъден от свещениците на смърт, а Пилат Понтийски потвърдил присъдата.
На Велики четвъртък свещенослужителите във всички православни храмове изнасят кръста от олтара, което символизира носенето му от Христос към Голгота.