Борсата с подписи - положителен ефект от Изборния кодекс, смята Манолова
Борсата с подписи - положителен ефект от Изборния кодекс, смята Манолова / снимка: Sofia Photo Agency, архив

„Борсата" с подписи в подкрепа на регистрацията на партии за евровота е положителен ефект от новия Изборен кодекс. Това заяви пред bTV зам.-председателят на Народното събрание Мая Манолова.

Тя видя позитивите във възможността за граждански контрол как партиите събират подписи в своя подкрепа.

"Това безобразие, с което партиите са свикнали, трябва да бъде преустановено. Що за партия е тази, която не може нормално да събере 2500 подписа", попита Манолова.

И все пак, събирането на парафи не е излишно според нея, тъй като 2500 броя са минимален стандарт, при положение, че в България има 300 партии на политическия терен. Манолова попита какво би станало ако няма минимален „входен билет" за участие в изборите, които са едно скъпо начинание.

Манолова каза още, че не фигурира неправомерно в нито една подписка, но се подписала за „Коалиция за България". Тя обаче обясни, че левицата представила общо 100 000 подписа. Централната избирателна комисия (ЦИК) е качила 9999 от тях и нейният просто не е попаднал в тази бройка.

Манолова заподозря, че ако подписите за предложения от президента Росен Плевнелиев референдум минат подобен контрол, ще стане страшно. Зам.-председателят на НС беше категорична, че този скандал с подписите ще изиграе своята превантивна роля и ще е обеца на ухото за всяка партия или инициативен комитет.

„Това е положителен момент в Изборния кодекс", категорична беше Манолова.


Тя увери, че изборите не са застрашени по никакъв начин, а подписът в подкрепа на регистрацията на дадена партията нямал нищо общо с вота. Манолова каза още, че последствия ще имат тези сигнали и жалби за откраднати ЕГН-та, които са индивидуализирани - в тях има име, подпис, адрес на жалбоподателя, както и информация коя партия е „подкрепил".

„Не изключвам да има провокации", каза Манолова и сподели, че е възможно граждани да казват, че ги има в дадена подписка, а всъщност да ги няма.

„Очаквам санкции срещу политически партии, които са се възползвали от събрани по този начин подписи", каза Мая Манолова.

По повод променения състав на ЦИК, до който се стигна след указ на Росен Плевнелиев и едно кафе между лидерите на ГЕРБ и ДПС - Бйко Борисов и Лютви Местан, Манолова хвърли вината еднолично върху президента.

„В политиката нещата не трябва да се приемат лично", каза Манолова, но с уговорката, че тя невинаги спазва този принцип, тъй като е вложила много усилия в изготвянето на новия Изборен кодекс, които били потъпкани от „едно незаконно действие на президента". Манолова визира указа на Плевнелиев, с който той даде предимство на ГЕРБ в ЦИК за сметка на ДПС. Държавният глава нареди назначаването на 15 "редови" членове в ЦИК, като реши оспорваното място в комисията в полза на ГЕРБ.

Според указа ГЕРБ има шестима членове на комисията, петима са от Коалиция за България, по един от "Атака" и ДПС, както и по един от НДСВ и Синята коалиция.
Битката за заветната една бройка произтича от това, че решенията в 19-членната ЦИК се взимат с две трети от гласовете, или 13 гласа.