ДПС поставя Пеевски втори в листата за евроизборите
ДПС поставя Пеевски втори в листата за евроизборите / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Делян Пеевски е почти сигурен евродепутат, след като се разбра, че ДПС е на път да го постави на една от челните позиции в листата си за евровота. Заседанието на Изборния щаб на партията вече приключи, а окончателната подредба трябва да бъде оповестена утре.

Самото заседание се превърна в нещо средно между защитна пледоария и ода във възхвала на Делян Пеевски. С горещите си изказвания в негова подкрепа председателите на областните партийни структури мотивираха желанието си той да бъде номиниран за европейски депутат.

Очакванията са Пеевски да бъде поставен на второ място в листата. Той е събрал общо 25 номинации от областни структури.

Изпреварва го единствено председателят на младежката организация на ДПС Илхан Кючук.

След тях следват очакваните номинирани - сегашният евродепутат Фелиз Хюсменова, Неджми Али и Метин Казак, отново член на ЕП.

Председателят на ДПС Лютви Местан също по своеобразен начин потвърди, че Делян Пеевски ще заеме второто място в евролистата на движението с думите, че публичният образ на депутата не трябва да бъде вземан под внимание пред този на партията.

По думите на Местан ДПС си поставя като политическа цел минимум да съхрани позицията си в Европейския парламент с трима свои представители, „а при определени условия, да се опита да осъществи един качествен пробив с четвърти".

„Няма съмнение, че резултатът от тези избори ще има пряко отношение или отражение и върху стабилността на кабинета на премиера Орешарски, зад който Движението за права и свободи стои твърдо", коментира още лидерът на ДПС.

За първи път листата на движението се реди в условия на публичност, а заседанието на изборния щаб протича в присъствието на поканени медии. Вече е ясен и слоганът на тази предизборна кампания: „ДПС в Европа, Европа в България".

Днес листата си за евровота обявиха и от "България без цензура". Водач е Николай Бареков, втори е Ангел Джамбазки от ВМРО.

Източник: NovaNews.bg