НАТО разполага допълнителни сили в Източна Европа
НАТО разполага допълнителни сили в Източна Европа / БГНЕС

НАТО ще разположи повече въздушни, морски и сухопътни сили в Източна Европа в отговор на задълбочаването на кризата в Украйна.

"Днес се договорихме за пакет от военни мерки", заяви генералният секретар на Алианса Андерс Фог Расмусен след среща на всички 28 държави членки на организацията. "Ще имаме повече самолети във въздуха, повече кораби във водата...и по-голяма готовност на сушата", каза още той и допълни, че плановете за отбрана на НАТО ще бъдат "преразгледани и засилени".

Расмусен отказа да разкрие подробности за това какви нови сили ще бъдат разположени и къде, но заяви, че това ще доведе до увеличаване на броя на самолетите, прелитащи над Балтийско море, като същевременно там ще бъдат изпратени още кораби, както и в Източното Средиземноморие.

Решението ще бъде задействано "веднага", ще има още такива, допълни Расмусен, цитиран от БГНЕС. Той подчерта, че НАТО ще застане на страната на всеки съюзник срещу всяка заплаха, а в същото време обявените мерки са изцяло съобразени с международното право и ангажимента на Алианса към възпиране.

Расмусен повтори призивите си към Русия "да бъде част от решението" в Украйна, за да се спре дестабилизирането на бившата съветска страна, да изтегли войските си от границата и да заяви ясно, че не подкрепя екстремисти. Запитан как това решение ще повлияе на преговорите между ЕС и САЩ с Русия и Украйна в Женева в четвъртък, Расмусен заяви: "Ние предприехме военни стъпки, които смятаме за необходими за засилване на възпирането". В същото време "ние сме съгласни, че политическото решение е единственият път напред", каза още той.