Казаци зарадваха децата от Ресурсния център с великденска украса и детски библии
Казаци зарадваха децата от Ресурсния център с великденска украса и детски библии / снимка: организатори

Местната организация на „Единен казашки съюз- България” проведе инициатива по случай наближаващите Великденски празници. Вчера казаците посетиха Ресурсния център във Велико Търново и осигуриха яйца и великденска украса за децата със специални потребности. Идеята бе малчуганите да участват в подготовката на празника като сами боядисат и украсят великденските яйца.

В инициативата се включиха деца от основното училище в Дебелец, от Дома за лишени от родителски грижи във Велико Търново и от семейства в старата столица. Заедно със своите педагози Силвия Отчева и Йорданка Иванова децата цял следобяд оцветяваха празничните яйца. Казаците им подариха и детски православни библии, осигурени от свещеници от Еленската духовна енория, както и шоколадови лакомства.

За казаците като съсловие водещи принципи са съхраняването на православната вяра, традициите в семейството и възпитаването на младото поколение в християнската нравственост. През вековете се предава правилото, че „Казакът без вяра не е казак”, разказват от местната структура на „Единен казашки съюз - България”. Днешните казаци са само и единствено православни християни.