17- годишният Марио Емилов спечели конкурса за есе Моето най- ценно конституционно право
17- годишният Марио Емилов спечели конкурса за есе Моето най- ценно конституционно право / Иво Кирилов, Дарик

17- годишният Марио Емилов от Професионална гимназия по икономика и мениджмънт "Йордан Захариев"- Кюстендил спечели първо място в конкурсът за есе "Моето най- ценно конституционно право", организирано от областният управител Иван Каракашки. В надпреварата участваха 16 ученици от областта.

17- годишният Марио Емилов спечели конкурса за есе "Моето най- ценно конституционно право"
netinfo

 

Второто място е за Мартин Васев от СОУ "Паисий Хилендарски"- Дупница, а третото място е за Христина Георгиева от СОУ"Христо Ботев"- Бобов дол.
"Според мен най- ценното ми право е правото на свободна мисъл. Тя стои в основата на цялото право на мнение, на словото, на демокрация. Демократизмът е невъзможен без свободна мисъл. Благодарение на свободно мислещите хора като Левски и Ботев днес съществуваме като държава. Човек трябва да си знае правата, да бъде справедлив и етичен",каза за Дарик победителят Марио Емилов.
"Инициативата за този конкурс е на зам.- областният управител Мария Чочова, която съвсем скоро ще стане докторант по право. С този конкурс искаме да създадем в младите хора интерес към законите и по- точно към основният закон на Република България. Това е 4- та Конституция след Освобождението. Благодаря на учениците за тяхната активност", заяви областният управител Иван Каракашки. Той поздрави и всички юристи с днешния им празник.

17- годишният Марио Емилов спечели конкурса за есе "Моето най- ценно конституционно право"
netinfo


"Идеята ми бе породена от днешният ден на Българската Конституция и празника на юристите. Всеки гражданин на държавата трябва да знае от къде произтичат неговите права и откъде произтича основата на всеки един закон. За мен специално най- ценното право е правото на живот", обясни зам.- областният управител Мария Чочова.
Председателят на журито Виолета Атанасова обяви, че учениците са се справили много грамотно и смислено с темата. Поводът за конкурса бе 16 април- Денят на Българската Конституция. Можеха да участват деца от 14 до 18 години. Първата награда бе Електронна книга, втора и трета награда са ваучери за закупуване на книги на стойност 50 лв.
За всички участници е предвидено посещение на Народното събрание на Република България и грамота за участие.

17- годишният Марио Емилов спечели конкурса за есе "Моето най- ценно конституционно право"
netinfo