Цветан Антов: Младите трябва да знаят историята, за да имат бъдеще
Цветан Антов: Младите трябва да знаят историята, за да имат бъдеще / netinfo

„Баскетболът - игра на личностите" - aлманах на българския баскетбол в два тома, където може да бъде проследена историята на този спорт в България, събра в Музея на спорта редица именити български баскетболисти, треньори и деятели. Книгата бе представена от своите автори - журналистите Михаил Делев, Лилия Янкова и Хари Латифян, Любомир Нешев и Иван Вълчанов.

Авторите обясниха, че в основата на алманаха, резултат на повече от две години труд , стоят 26 истории, събрани с помощта на покойната журналистка Надежда Богданова. Огромен труд е положен, за да се извади и подробна статистика от архивите на „Народен спорт".

Българската федерация използва случая, за да награди и за заслуги и легендата на българския баскетбол Цвятко Барчовски.

На събитието присъстваха много от легендите от златните години на женския баскетбол у нас, бивши национални състезатели и ръководители на този спорт. Единственият представител на по-младото поколение на събитието бе Тодор Стойков, а баскетболистът и кандидат за евродепутат от листата на АБВ Цветан Антов бе там като единствен от треньорите в НБЛ. Той коментира, че събирането на историята на българския баскетбол в алманах е прекрасна идея.

Самият Антов е съдействал за събирането на архиви за този спорт от Плевен. „В последно време този спорт е поставен встрани. Това обаче може би се дължи на нивото на самия спорт в България в момента. Младите трябва да знаят историята, защото като знаеш историята, имаш и бъдеще", коментира баскетболистът. И допълни, че за него е удоволствие да срещне на представянето много свои предшественици в своя спорт - „ние сме от една кръвна група и говорим на един език", каза още спортистът.