Правят цялостен ремонт на шуменската гара
Правят цялостен ремонт на шуменската гара / netinfo

Предстои цялостен ремонт на жп гарата в Шумен. Това съобщиха на пресконференция днес представители на националната компания „Железопътна инфраструктура". По думите им ремонтът вероятно ще стартира в началото на 2015 г. и ще продължи около година.

„Големи ремонти на гарата в Шумен не са правени от построяването й през 1943 година. До момента са извършвани само частични дейности", каза директорът на „"Управление на движението на влаковете и гаровата дейност"- Горна Оряховица инж. Пенчо Събев. По думите му компанията е назначила работна група, която да се запознае със състоянието на гаровия комплекс. Изготвено е и заданието за проектиране, което вече е прието от ръководството на компанията. Предстои избор на проектантска фирма, която да го осъществи. „Очакваме от тази фирма да даде модерни решения и необходимите преустройства, така че гара Шумен да придобие съвременен европейски вид", обясни той.

Според изискванията на компанията на гарата трябва да бъдат обособени помещения за топла чакалня, място за майки с деца, стая за повиване на бебета, санитарен възел за лица с намалена подвижност, помещение за санитарни работници. Ще се извърши и цялостна подмяна на прозорци и врати, като стилът им ще бъде запазен. Каменната облицовка ще бъде възстановена и укрепена. Заложено е и ефектно осветление на сградата и пероните. Сред предвидените нововъведения са още видеонаблюдение, информационни табели за български и чужди граждани, както и цялостен ремонт на пероните, включващ подмяна на тротоарните настилки, поставяне на пейки и контейнери. Ще бъдат изградени дори три асансьора на две нива. „Целта е гражданите да имат достъп до всички нива на гарата", коментира инж. Събев. Заложени са и повече възможности за откриване на търговски обекти в комплекса. Предвидено е и оформление на зелените площи.

Правят цялостен ремонт на шуменската гара
netinfo

„Изцяло нова гара пък е изградена в село Мадара", заяви ръководителят на район "Шумен" инж. Вълчо Тодоров. По думите му, спирката е преместена в центъра на селото. „Много по-удобно е, като се има предвид че старата гара се намира на три километра от селото. Всичко е готово, очаква се само разрешение за ползване на новите съоръжения", увери той и допълни, че до началото на месец май гарата ще влезе в експлоатация.