Училищни директори притеснени как ще се влиза в школата на 24 май
Училищни директори притеснени как ще се влиза в школата на 24 май / Дарик Варна, архив

Все още не е ясно как ще се осъществява достъпът до училищните сгради на 24 май. Това стана ясно на съвещание на директорите на общинските училища и професионалните гимназии. Причина за неяснотата е, че денят на българската просвета и култура и на славянската писменост тази година ще е ден за размисъл преди евроизборите на 25 май. По традиция голяма част от школата се превръщат в изборни секции.

Директори настояват в училищата да може да се влиза до 13 часа в празничния ден, за да може се върне инвентарът за шествието, учителите да си оставят цветята, а и учениците да могат да ползват санитарните възли.

„Практиката при други избори е изборните книжа да се раздават от 9 часа сутринта, след което трябва да бъдат занесени в секциите. Не мога да си представя как това може да стане паралелно с подготовката на празничното шествие и изпращането на абитуриенти и първокласници", коментира Лилия Христова, шеф на образователната дирекция в общината. Тя уточни, че все още в дирекцията не са получени писмените разпореждания за организацията на изборния процес.

Всички въпроси, свързани с организацията на празненствата за 24 май ще бъдат обсъдени и изяснени на съвещание след Гергьовден. Тогава ще стане ясно и как ще се осъществява достъпът до училищните сгради на 24 май.

В най-кратки срокове директорите на училища с предписания от РДНСК трябва да назначат изготвяне на технически експертиза и количествено-стойностна сметка за нужните ремонти. След получаване на информацията ще се прецени как общината ще подпомогне премахването на пукнатините.

„Няма време да протакаме тези ремонти", изтъкна шефът на образователната дирекция.

Проверките на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК), заедно с представители на регионалните здравни инспекции и на пожарната, бяха направени през февруари в 3606 държавни и общински училища и забавачки в цялата страна, строени преди повече от 10 г.

Във Варненско бяха проверени 140 обекта, от които 70 училища и 70 детски градини. Установени са общо 73 нарушения на Закона за устройство на територията. В повечето от случаите става въпрос за пукнатини по сградите.