Кметица готова да влиза с бронетранспортьори във фабриката в Хисаря
Кметица готова да влиза с бронетранспортьори във фабриката в Хисаря / снимки: DarikNews.bg, архив
Кметица готова да влиза с бронетранспортьори във фабриката в Хисаря
71822
Кметица готова да влиза с бронетранспортьори във фабриката в Хисаря
  • Кметица готова да влиза с бронетранспортьори във фабриката в Хисаря

Служители и работници на ТПК „Бутилираща компания-Хисар” отново барикадираха с мотокари входовете на фабриката тази сутрин, след като три полицейски патрула паркираха демонстративно пред вратите й в 8.00 ч. Заедно с полицаите бе забелязан и зам.-кметът на общината Асен Сурчев. Полицаите останаха повече от час пред портала, н а който има поставена табела с надпис: „Частна собственост”, „Влизането с взлом забранено за кметици, полицаи”.

Действията на общинската администрация са следствие на решението на Административния съд от 18 март, който потвърди законността на кметската заповед за принудително влизане в имота, за да може да бъдат извършени изкопно-ремонтни дейности, свързани с проект за нова канализационна мрежа. Кметът Пенка Ганева изпрати нотариална покана до ръководството на предприятието, в която ясно заявява, че ще извика полиция и прокуратура, ако не се осигури доброволен достъп на багерите на фирмата-изпълнител, които да копаят в двора на кооперацията, откъдето минава канализационната мрежа.

Първата барикада във фабриката бе вдигната преди два месеца (на 18 февруари), когато в изпълнение на кметската заповед, представители на общината срязаха с ъглошлайф оградната мрежа, а полицаи и жандармеристи нахлуха в имота на частната компания. Председателят на ТПК „Бутилираща компания Хисар” и член-кооператорите са категорични, че няма да допуснат машините на Обединение „Главболгарстой-Хисар” до този участък от канализацията, докато не бъдат изпълнени предписанията на Инспекцията по труда за безопасна работа на екипа по проекта и работниците във фабриката.

От своя страна кметицата на Хисаря Пенка Ганева заяви пред Дарик радио тази сутрин, че ще търси специализирана техника, с помощта на която  да премахне барикадата от мотокари и ТИР-ове.

„Отидохме на място тази сутрин и поискахме доброволно да ни бъде осигурен достъп, но охранителите и работниците стояха отвън и влизане няма”, каза Ганева. По думите й, от 8.00 до 9.30 ч. не са се появили нито управител, нито представител на бутилиращата комапния , за да кажат дали въобще ги пуснат и защо не им осигуряват достъп. Пред фабриката бе осигурено полицейско присъствие за да не се допускат сблъсъци, обясни още Ганева.

Тя потвърди, че не е издала нова заповед за принудително влизане и няма намерение да прави това, след като съдът е постановил, че първата е законосъобразна. „Няма да си пускам всеки ден такива заповеди и ние да си играем на криеница”, категорична е Ганева. Тя е готова да осигури техника за преместване на машините и е твърдо решена да сезира прокуратурата и съда, тъй като не се изпълнява съдебно решение.

Новини от Пловдив