ООН: Условията за бежанците в България са се подобрили
ООН: Условията за бежанците в България са се подобрили / снимка: Sofia Photo Agency

Агенцията на ООН за бежанците (UNHCR) съобщи, че частично отменя призива си за спиране връщането на хора, търсещи убежище, в България, защото условията в страната са се подобрили.

Въз основа на настоящите правила европейските страни трябва да връщат бежанците в първата страна на континента, в която те пристигат. Но през януари ООН призова европейските страни да прекратят връщанията към България заради "систематични пропуски в условията в приемните центрове и в процедурите за предоставяне на убежище", след като страната беше залята от бежанци от Сирия.

Днес агенцията съобщи, че положението се е подобрило, но съветът остава в сила за уязвимите хора като деца и хора, страдащи от травма или наранявания. "Тъй като имаше значителни подобрения, разхлабваме директивата ни, но само частично", заяви говорителката на Агенцията на ООН за бежанците Мелиса Флеминг пред репортери в Женева.

"За хора като деца, жени, хора, преживели травми или наранявания, и такива, които имат определена уязвимост, ние призоваваме: "Моля, не ги изпращайте в България". Миналата година 7144 души са пристигнали в страната с искане за убежище. Това е много повече от средния годишен брой от 1000 души в последните десет години, сочат данните на агенцията. България многократно призова други страни да споделят бремето. Но Флеминг заяви, че има "значителни подобрения" в условията, в които са приемани бежанците, пише БГНЕС.

Например в центъра за настаняване в Харманли бежанците живееха в нестабилни палатки в разгара на зимата преди четири години. Днес обаче жителите в центъра обитават ремонтирани сгради с отопление и имат ежедневен достъп до топли ястия и здравни грижи, каза още Флеминг. Но остават опасенията за два центъра в столицата, в които живеят над 800 души, повечето от които сирийци.

Санитарните грижи в тези центрове "са много ограничени", посочва UNHCR в днешен доклад, като цитира недостиг на тоалетни и задръстена канализация. В момента България приема около 5500 бежанци, от които близо 2000 са от Афганистан, а повечето други са от Сирия. Но агенцията на ООН отбелязва, че ограниченият достъп до българската територия от границата с Турция "доведе до значително намаляване на броя на новодошлите от декември 2013 г.".

Флеминг заяви, че има данни за сирийци и палестинци, както и за афганистанци и суданци, които принудително са връщани от България, без да могат да кандидатстват за международна защита. В някои случаи това води до разделяне на семейства.