Ще можем да получаваме 1 млрд. куб. м. азерски газ годишно по връзката с Гърция
Ще можем да получаваме 1 млрд. куб. м. азерски газ годишно по връзката с Гърция / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Ще можем да получаваме 1 млрд. куб. м. азерски газ годишно по връзката с Гърция
71801
Ще можем да получаваме 1 млрд. куб. м. азерски газ годишно по връзката с Гърция
  • Ще можем да получаваме 1 млрд. куб. м. азерски газ годишно по връзката с Гърция

До началото на следващата година се очаква да започне строителството на интерконекторната газова връзка между България и Гърция, по която ще се доставя природен газ от Азербайджан. Това съобщи министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев след среща с азербайджанския си колега Натиг Алиев, в която участва и премиерът Пламен Орешарски.

По силата на споразумението между компанията Булгаргаз и консорциума Шах Дениз 2, от 2019-та година Азербайджан ще доставя на страната ни по 1 милиард кубични метра газ годишно. Министър Натиг Алиев заяви готовността на Азербайджан да инвестира също в разширяването на газохранилището в Чирен, в доставка на газ до крайния потребител, както и в производството на азотно-торовите заводи у нас.

С изграждането на интерконекторната връзка между България и Гърция, страната ни ще може да доставя газ, транспортиран по Трансадриатически газопровод, който свързва Азербайджан с Гърция, Албания и Италия. През тази година ще има технически проект на връзката, а в края на април правителството ще потърси финансиране за строителството, обясни министър Драгомир Стойнев.

"Вече има желание от няколко банки да финансират изграждането на интерконекторната връзка", каза той.

Освен към доставката на газ Азербайджан проявява интерес към включване в проект за модернизация и разширяване на газовото хранилище в България, а също и към инвестиции в топлоцентрали и азотно-торов завод, заяви министър Натиг Алиев, но не уточни, дали това означава готовност за възраждане на Химко-Враца.

"Разглеждахме възможността за инвестиране в български азотно-торов завод и по всички тези въпроси не само обменихме мнения, но създадохме механизми за тяхната реализация", каза той.

Разгледахме възможността за инвестиране в български азотно-торов завод и по всички тези въпроси не просто обменихме мнения, но създадохме механизми за тяхната реализация.

Очаква се към 2019-та година Азербайджан да доставя на Европа и Турция около 16 милиарда кубични метра газ годишно.