Вениамин от Бургас е носителят на Цветен камертон 2014
Вениамин от Бургас е носителят на Цветен камертон 2014 / Детски комплекс

Вениамин Стоянов Димитров от Бургас стана тазгодиният победител единадесетото издание на Националния фестивал за млади изпълнители на популярна музика „Цветен камертон”. Музикалното събитие, което се състоя в Сливен на 12 и 13 април събра на двете сцени на Военния клуб 111 изпълнители от цялата страна. Фестивалът е само за индивидуални изпълнители, разпределени в четири възрастови групи – от 5 до 20 години.

Всички те представиха пред журито и публиката по две песни, едната от които задължително българска.

Специален гост на фестивала тази година бе Хайгашот Агасян. Дългогодишен член на журито, любим детски композитор, написал едни от най-запомнящите се детски песни. Председател на журито по традиция бе певецът Панайот Панайотов, а членове Хайгашот Агасян, Валентин Пензов, Стефан Диомов, Найден Найденов, Росица Кунева – вокален педагог от Сливен.

Изпълнителите бяха оценявани и от детско жури. В първа възрастова група /от 5 до 8 години/ „малкият приз” взе Лидия Ивова Ганева от Пловдив, на първо място се класира Мария Николаева Терзиева от Хасково, второ място си поделиха Грета Георгиева от Свищов и Антон Гаров от Бургас. В тази възрастова група бяха присъдени три трети награди – на Иванина Вълкова и Йоана Кирилова от София и на Надя Дюлгерова от Петрич.

Във втора възрастова група /от 9 до 12 години/ „малкият приз” взе Йордан Петев от Стара Загора. На първо място са Елина Станчева от Ямбол и Петър Бечев от Пловдив. Второто място е за Мария Божинова от Петрич и Георги Симеонов от Бургас. На трето място са Станислав Илиев от Сливен, Карина Илиева и Ивана Балдъркова от Свищов и Тони Шумарова от Петрич.

В третата възрастова група /от 13 до 15 години/ журито определи „малкият приз” да отиде при Мария Гогушева от Петрич. На първо място са Веселина Дамова и Маломир Ингилизов от Бургас. На второ място са Никол Николова от Ямбол, Ива Папаркова от Велинград и Никол Борисова от Свищов. На трето място се класираха Димана Петрова от Сливен, Ана Широва от София и Десислава Ашикова от Ямбол.

В групата на големите – четвърта /16 до 20 години/ призът е за Велина Илиева от Варна. На първо място е Георги Янков от Варна, на второ място са Славея Цанева от Сливен и Мария Стойнова от Пловдив. Третото място си поделят Витали Езекиев от Варна, Ивета Костова от Ямбол и Ивелина Иванова Добрева от Сливен.