Данъчните хванаха търговец без касов апарат
Данъчните хванаха търговец без касов апарат / dariknews

16 жалби за нарушения на данъчното и осигурителното законодателство са постъпили от началото на годината в НАП, съобщават от местния офис на приходната агенция.  Най-често гражданите се жалват, че не са им издадени касови бонове или фактури за купените от тях стоки и услуги. Има и жалби от работещи, че работодателят не им внася социалните и здравните вноски, а на някой от тях не са изплатени и трудовите възнаграждения.

По всички жалби и сигнали са предприети проверки, като до момента са съставени 4 акта за административни нарушения. При две от извършените проверки данъчните са установили, че търговците не отчитат извършените продажби и не издават касови бележки, а при друг търговец е установена липса на касов апарат. За този търговец глобата може да достигне до 10 000 лева. Данъчните от Добрич са съставили и един акт на работодател за невнасяне на социални и здравни осигуровки. За резултата от извършените проверки данъчните са уведомили писмено жалбоподавателите, които са посочили точен адрес за кореспонденция.

От НАП напомнят, че сигнали за нарушения на данъчното и осигурителното законодателство могат да се подават в добричкия офис, а също и чрез Информационния център на НАП на телефон 0700 18 700.