Предприемат мерки за намаляване на щетите от мечки
Предприемат мерки за намаляване на щетите от мечки / sxc.hu

Дългосрочна програма от мерки за намаляване на щетите от мечки на територията на РИОСВ- Смолян се обсъжда днес. Срещата се организира в изпълнение на проект: „Устойчиво управление на вида кафява мечка и намаляване на причиняваните от нея щети върху селскостопанското имущество на територията на РИОСВ – Смолян”. Проектът  е финансиран от Оперативна програма „Околна среда  2007-2013“  и съфинансиран от бюджета на Република България.

На форума ще бъдат представени основните цели на програмата, нейният териториален обхват, както и предлаганите мерки за  превенция и намаляване на щетите от мечки.  Част от  тези мерки са създаване на хранителна база за мечката, безплатно раздаване на земеделските стопани  на електропастири и овчарски кучета, спрейове за защита и др. Ще бъдат обсъдени и дейности, свързани с реализацията на дългосрочната програма.

 

По-голямата част от заложените мерки в програмата вече са  представяни  и  дискутирани по време на срещите  с местна власт, отговорни  институции , НПО и граждани от  региона, както и по време на първото обществено обсъждане на програмата, състояло се през февруари.