Протестиращи завзеха два полицейски участъка в украинския град Горловка
Протестиращи завзеха два полицейски участъка в украинския град Горловка / БГНЕС

В украинския град Горловка, който е с население от 300 000 души, проруски протестиращи превзеха сградите на два полицейски участъка. Полицаите, някои от които с каски и щитове, първоначално опитали да окажат съпротива, но в крайна сметка отстъпили пред решителността на протестиращите

Демонстрантите първо проникнаха на първия етаж на сградата на градското управление на милицията, а след това се прегрупираха и заеха цялата сграда, съобщи ИТАР-ТАСС.

Сега няколко десетки души са се настанили във всички кабинети. Един от активистите се покатери на покрива и постави там руското знаме, допълва Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Милиционер обаче го последва и го подгони по покрива. Мъжът падна оттам. Не се съобщава какво е състоянието му.

Активистите, превзели сградата, обещаха да не рушат имуществото и оборудването. В управлението все още се намират няколко сътрудници на милицията. Пред сградата протестиращи образуваха жив коридор, по който милиционерите да напускат управлението.

Тази сутрин в 09:00 ч. изтече срокът, даден от властите в Киев към привържениците на федерализацията на Украйна да напуснат заетите от тях административни сгради в градовете на региона.

Киев изпраща армията, за да възстанови реда в източните си провинции. Силите за сигурност няма да използват оръжие срещу мирни граждани, обеща и.д. президент на страната Олександър Турчинов.

Турчинов каза още, че органите на милицията в източните части на Украйна ще бъдат напълно обновени "чрез привличането на украински патриоти".

В същото време сваленият украински президент Виктор Янукович, който се намира в руския град Ростов на Дон, направи обръщение към народа на Украйна. Той обвини ЦРУ и по-специално неговият директор Джон Бренън, който снощи е бил в Киев, че е поощрил началото на силова акция срещу протестиращите в Югоизточна Украйна. Накрая Янукович призова украинските войници да не стрелят по народа си. ЦРУ опроверга информацията за влияние върху решенията на новите власти в Киев.

Международната общност продължава да търси решение на кризата.

В Съвета за сигурност на ООН започна извънредно заседание, посветено на Украйна. Постоянният представител на Русия Виталий Чуркин призова САЩ незабавно да уговорят украинския и.д. президент да се откаже от намеренията си, съобщи БГНЕС.

Министрите на външните работи от ЕС също се събират в Люксембург, за да решат какви да бъдат евентуалните реакции на засилването на напрежението в Украйна. Те се анализират и последиците от заплахата на Русия да спре газовите доставки.

Министърът на външните работи на България Кристиан Вигенин също ще участва в заседанието в Люксембург.