Станишев: Най-големият дебат пред Европа е как да се преодолее социалната криза
Станишев: Най-големият дебат пред Европа е как да се преодолее социалната криза / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Лидерът на БСП и на Партията на европейските социалисти (ПЕС), водач и на листата на БСП на предстоящите евроизбори Сергей Станишев в „Седмицата” на Дарик:

Кои са трите най-важни неща, които свършиха депутатите от левицата през отиващия си мандат на Европарламента?

Много са нещата, които са свършени. Трудно е да се обобщи, но все пак едно от нещата, за които депутатите от Коалиция за България работиха много, това е отношението към Шенген, защото е ясно, че България е изпълнила своите ангажименти, те са конкретно формулирани и би трябвало България вече да бъде член на Шенген, за което впрочем, благодарение на гласовете на социалистите, има позиция на Европейския парламент. Тя е извоювана с много активно наше усилие. Втората тема е темата, свързана с европейските фондове. Всички наши евродепутати са работили за това България да получи по-реален и достъпен достъп до тези средства от Европейския съюз, с които са свързани толкова много очаквания. И третата обща тема е отстояването на достойно място на България в Европейския съюз, тъй като всички усещаме, че специално отдясно много често България се използва за сочене с пръст, за това да бъде третирана като страна втора ръка. Има много спекулации и много злонамерени отношения към нашата страна, които особено избуяват в предизборна ситуация, тъй като много партии в Европа от десницата използват една или друга тема, за да злоупотребяват с нея. Ще ви дам един конкретен пример. Знаете във Великобритания каква вълна медийни публикации, политически изказвания се разви в края на миналата година, пък и по-рано имаше - във връзка с това, че от 1 януари тази година изтекоха всички ограничения за свободното движение на български граждани и тяхната възможност да работят на Острова и още в няколко страни, където имаше ограничения. Имаше много яростна кампания. Тя беше оборена от нашите евродепутати - и от Групата на социалистите, и от партиите-членки, с много ясни аргументи. Знаете ли например колко българи ползват социална помощ в Обединеното кралство с население 60 милиона души?

Колко?


Само 1000 човека. България от тази гледна точка и българите са може би на 30-то място сред множество други страни, предимно от бившата Британска империя, което ясно говори, че тази тема се използва за политическа спекулация срещу България. На това се противопоставиха много ясно.

Вашата теза е, че десницата в Европа е срещу България, така ли?

Моята теза е, че десницата много по-малко е показала ангажираност с проблемите на България и не е доказала справедливо отношение. Това много често се е доказвало във времето, защото в много посоки отдясно, още при влизането на България в Европейския съюз, се създаваха пречки и се поставяха допълнителни условия, за разлика от социалистите, които винаги са били справедливи и са третирали България като равноправен партньор. И ще ви дам пример отново. Президентът на Европейския парламент Мартин Шулц, който е наш общ кандидат, на всички европейски социалисти, за поста президент на Европейската комисия, много ясно, аргументирано и категорично заяви пред Европейския съвет, пред всички премиери позиция по отношение на Шенген. Той каза: „След като България и Румъния са изпълнили своите ангажименти, е неприемливо Европейският съюз да издига някакви нови допълнителни условия, политически и други, които имат отношение към други теми”, т.е. че Европейският съюз трябва да спази своята част от задълженията.

Но същото казва и Европейската комисия и лично председателят й Барозу, който е от десницата.

Това, което е ясно, е, че много повече атаки за България идват от десния лагер и това е лесно доказуемо. При това, по-голяма част от тях – доста спекулативни.

Коя ще бъде според вас главната тема за България в Европейския съюз в следващия Европейски парламент? Респективно - кой трябва да е главният дебат в България за тези избори?

Най-големият дебат за цяла Европа - той засяга пряко и България, това е по какъв начин да се преодолее икономическата и социалната криза, как да се създадат работни места и как Европа да не загуби своя социален облик. Имаме ситуация, в която 10 години европейските институции - и парламентът, и комисията, до голяма степен и Европейският съд, се доминират от ЕНП. Това е факт. Десните, в продължение на пет години от началото на кризата, налагат модел на икономическа политика, който доведе Европа до задънена улица. Те казват: основният проблем са публичните разходи, те трябва да бъдат ограничени и автоматически ще дойде растежът, автоматически ще се създадат работни места. Това не сработи. Напротив - все повече хора са тежко разочаровани от Европейския съюз и от тази политика, която се налага от Брюксел, защото виждате резултатите и как те рефлектират върху тях. Затова европейските социалисти се борят за дълбока промяна в Европейския съюз - на икономическата политика, възстановяване на социалната ангажираност. Това пряко засяга България. Защото трябва да е ясно - ако от Брюксел духа вятърът на замразяването, на социалното замразяване, много по-трудно се прави политика, която поставя в центъра на проблемите не просто макрорамката и бюджетни баланси, а това как живее обикновеният човек. И ще ви дам следният пример. Направете сравнение на политическите манифести на европейските социалисти и на ЕНП. При ЕНП практически не се засяга най-острия проблем с безработицата. Практически няма нищо за нещата, които са свързани с доходите на хората. Всичко се отдава на автоматизма на пазарните сили. Няма нищо за отговорността на финансовия сектор за тази криза, в която се намира Европа. И така мога да продължа с много конкретни примери. Затова това е първият въпрос, който трябва да дебатираме в кампанията, който е въпрос номер едно в Европа. Ние сме за нова и социална Европа. Втората тема, която е пряко свързана с България - трябва да сме наясно, че ако не искаме България да бъде в периферията на Европейския съюз, ако не искаме да бъдем третирани неравнопоставено, неравноправно, най-добрата гаранция са европейските социалисти, тяхното отношение и позицията на Мартин Шулц като наш кандидат за президент на Европейската комисия. И третата тема, разбира се, е свързана с усвояването на европейските средства, тъй като знаем, че за миналата година имаше огромни рискове за загуби. Те бяха в огромна степен преодолени с усърдна, ежедневна работа на правителството на г-н Орешарски и сега този процес трябва да продължи, да постигнем бързо добро споразумение с комисията за приоритетите на България в синхрон с европейските и да започне усвояване на парите от следващия финансов период.

Не е ли основната тема сблъсъкът федералисти-антифедералисти. Вие какъв сте всъщност - федералист или антифедералист?

Аз съм привърженик на Европа, която е силна, но която много точно разпределя баланса на права и отговорности. Това, впрочем, ясно е записано и в манифеста на ПЕС. Решенията трябва да се вземат там, където най-ефективно ще се работят - където е необходимо на европейско ниво, където е необходимо - на национално, където е необходимо на регионално ниво. Няма нужда Европейската комисия и парламент да се занимават с всички въпроси, които понякога звучат безкрайно отдалечено от проблемите на гражданите, които могат да бъдат решени много по-ефективно, просто на национално или на регионално ниво.

Кой ще управлява според вас Европа? Очевидно е според социологическите проучвания, че това не може да бъде нито само ПЕС, нито само ЕНП. Може ли да се окажете отново съюзници в коалиция?

Аз не знам откъде вземате тезата, че ние сме съюзници и сме в коалиция. Не сме, не сме. В Европейския парламент с много голямо мнозинство до този момент са ЕНП и естествено те налагат основните решения. Първо, в Европейската комисия преобладаващата част от комисарите също са представители на ЕНП. И доскоро в Европейския съвет ЕНП имаха също много голямо мнозинство. Сега тази картина се променя, този баланс на политически сили се променя. Тези три години европейските социалисти имахме трима министър-председатели. Сега имаме 12 премиери и държавни глави от 28 страни. Това е много по-сериозна позиция, но за да се получи истинската промяна, за да може нашата алтернатива да сработи, е необходимо да променим баланса и в Европейската комисия, и в Европейския парламент, за да можем повече социални политики, политики на солидарност между европейските държави, политики за растеж, за активна роля на държавата и в инвестиционния процес, и в създаването на работни места да сработят. И мога да ви кажа, че досега, намирайки се в опозиция, социалистите успяха да отстоят редица важни инициативи, които вече работят, дори, бидейки в малцинство. Даваме и пример с „Младежката гаранция”. Когато започнахме тази кампания преди две години, никой не вярваше, че тя може да се случи, „Младежката гаранция”. Сега от половин година беше взето решението, а от януари вече започва да се прилага, за това, че 6 милиарда евро се разпределят между страните за специални програми за младежка заетост. В България вече са заети около 7000 млади хора по тези програми и тя трябва да се разширява и ефективно да работи. Ангажимент на социалистите в нашата платформа е при спечелване на изборите да настояваме за значително увеличаване на тази програма. За каква Европа на надеждата, на бъдеще с перспективи можем да говорим, ако младите хора в Европа и в страните-членки нямат работа? Това е ключов политически въпрос за бъдещето на Европейския съюз.

Кой е съюзникът в бъдещия Европарламент на социалистите? Да кажем, че не 200, както казват социологическите проучвания в момента, социалиста, а имате 300 депутати. Всичките 100 от групата на „Други” се окажат при вас, това пак няма да е достатъчно да управлявате. Коя от другите групи ви е съюзник?

Важно е обаче кой е първи. Най-нашият съюзник са гражданите на Европейския съюз. Днес те трябва да избират и предстои да избират между статуквото, което олицетворява и кандидатът на ЕНП г-н Юнкер, и ЕНП като партия, която доминираше над институциите и носи отговорност за резултатите от политиката, която прокарва, и социалистите, които са реалната алтернатива. И колкото повече доверие получим, колкото повече гласове във всички страни-членки, колкото повече евродепутати, в толкова по-голяма степен ще се реализират нашите ангажименти, това е ясно.

А приехте ли, че резултатът от евроизборите ще има значение за бъдещето на българското правителство, както предлагаха от коалиционния ви партньор ДПС. Ако вие имате общо 9 евродепутата, правителството остава. Ако обаче нямате се тръгва на предсрочни избори.

Има много спекулации. Всички разбираме, че тези евроизбори са натоварени и с национално значение и са тест за всяка една политическа сила. В момента ние сме в добра кондиция като партия. Казвам го убедено, защото за последния месец не спирам да се срещам с нашия актив, с партийни структури с наши симпатизанти, както и с много други хора, и виждам, че отношението към тези избори е много ангажирано. Такова и трябва да бъде, защото в крайна сметка ние знаем какво казва нашият опонент ГЕРБ. Те казват: „Печелим изборите, сваляме правителството на Орешарски, връщаме се на власт”. И всеки човек трябва да си отговори на два въпроса. Първо - иска ли да се върнем към последните четири години, към репресиите, непредсказуемост на държавата, рекет върху бизнеса и социалния геноцид, или искаме да вървим напред с различна нова политика, която кабинетът на Орешарски демонстрира. И второ – ако не искаме ГЕРБ да се връщат, коя е партията, която може да гарантира, че няма да се върнат и която няма да сключи сделка с Борисов? Познайте отговора.

И накрая - кое е изречението на БСП за тези евроизбори, девизът, мотото, слоганът?

Нашият девиз е: „За справедлива България, социална Европа”.