Костов: България може да понесе изключване от руски енергийни доставки
Костов: България може да понесе изключване от руски енергийни доставки / Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Костов: България може да понесе изключване от руски енергийни доставки
71711
Костов: България може да понесе изключване от руски енергийни доставки
  • Костов: България може да понесе изключване от руски енергийни доставки

България може да понесе изключване от руски енергийни доставки и това няма да повлияе дори на цените, заяви в интервю за Дарик бившият премиер Иван Костов, който ръководи Лаборатория за управление на риска в Нов български университет. Той се позова на анализ на екипа си за енергийната независимост на България, базиран на енергийния микс на страната. Костов подчерта, че ЕС на висока скорост обръща пазара на природния газ и независимо от действията на България, до шест години Русия няма да може да диктува условия на Европа:

България е едностранно зависима от вноса на природен газ от Русия. 85% от потребявания природен газ се внася от Русия. Ако спрат или се забавят доставките, България може да реагира на забавени доставки, но ако се спрат доставките, трябва да има интерконекторна връзка, за да има от къде да влезе газ в България.

Що се отнася обаче до енергийната зависимост на България, след дълги занимания, ние изследвахме този процес в продължение на месеци, в енергийния микс ситуацията е по-друга. България може да понесе изключване от руски енергийни доставки от всички останали, включително от петрол, и това няма да повлияе дори на цените.

Силно е преувеличено въздействието в другите посоки. Тези, които не направиха интерконекторните връзки, ако се случи това, ще бъдат абсолютни виновни пред българския народ.

За пръв път от много години виждам ярка светлина на края на тунела. Това е геополитическата прогноза за природния газ на хоризонта 2020 година. Пазарът се обръща. Той ще престане да бъде пазар на доставчика, ще бъде пазар на потребителя. Русия няма да може да диктува условия дори след шест години. Това е чудесна новина. И ще се случи независимо какво правят българските политици. Това е друга битка за независимост, която се води от Европейския съюз на висока скорост.

Новите доставчици, нови газопроводи, терминали за регазификация, за втечняване и пр., това ще откъсне Европа от тази зависимост. Европа няма да се остави повече в ръцете на Русия, в това съм абсолютно убеден. Защото този Кремъл е непредвидим".