Защо военните нямат право да носят бради?
Защо военните нямат право да носят бради? / Thinkstock/Getty Images

Защо съвременните военни нямат право да носят бради?

За света има най-различни регулации. Някои от тях са много любопитни. Но, да, в устава на войсковата служба на въоръжените сили на Република България, част втора "Войскови ред", член 27, т.1 военнослужещите мъже, когато са в униформа, са длъжни да бъдат избръснати, с прическа и може да бъдат с бакенбарди и мустаци - Приложение №7. Преди 10-на години, когато Борисов получи генералските си пагони и се появи с брада и униформа, ние имахме доста въпроси, това отговаря ли на устава. Понеже в чл. 115, ал. 2, т.2 за външния вид на служителите на МВР пише, че мъжете трябва да са без брада, гладко избръснати. Но МВР е демилитаризирано, така че да се върнем на армията.

Ще разделим въпроса на две части - практическа и естетическа. Българската армия не прави изключение от останалите европейски армии и в края на XІX век, началото на XX век българските офицери имат най-разнообразно лицево окосмение, съобразно модата. Нещо повече, брадата и мустаците минават за мъжествен атрибут. Правете разлика между брада и брадясване. Тридневни брадички никога не са били толерирани. Това противоречи на дисциплината и на хигиената, мърлявщина е. Брадата е била проблем сред бойците, най-вече по хигиенни причини. Разбира се, неподстриганата коса и брада са много по-удобен развъдник на паразити. Така че войниците още от средата на XІX век се бръснат навсякъде из Европа.

Но специалните части, офицерите могат да имат каквото си искат по лицето и се стига до някои много и интересни заврънтулки. Нещо повече, в британската армия например е било забранено да си бръснеш горната устна близо 35 години. Френските хусари са били длъжни да имат мустаци, а сапьорите - задължително с брада. Днес брада могат да имат само в чуждестранния легион. Но да си дойдем у нас. Войсковият устав споменава мустаците. Те винаги са били допустими. Ето защо винаги е имало офицери, дори през най-строгите години на социализма, които са правили комбинации от бакенбарди и мустаци, толкова рунтави и причудливи, че избръснатата брадичка е била най-малкия проблем. Помните вероятно полковник Петко Йотов какви опълченски мустаци поддържаше. Та дори при нашите офицери, тук и там, освен допустимия мустак "ала Добри Джуров", можеше да си пускат и по-засукани мустаци.

Но причината за подкастрянето на мустаците и обръсването на брадите не е само хигиенна, нито само естетическа. Тя е практична, и то в цяла Европа. Причината е Първата световна война и появата на бойните отровни газове. Брадите и мустаците са пречели на бързото е ефективно поставяне на противогаза. Така че във всички армии на страни, участвали в Първата световна война, има регулации за бръснене и подкастряне на мустаците. Разказвали сме ви вече, че дори Хитлер затова си намалява мустаците, които преди това са били по-големи. Същото важи и за нашите военни. Именно тогава, по време на Първата световна война, уставът ги задължава да внимават с мустаците. И по късно, разбира се, на базата на това модата се променя. Така че не се носи по хигиенни причини и заради затрудняването на противогаза. Противогазът е този, който обръсва масово европейското офицерство.

Ако имате още въпроси, питайте "Питанка". Можете да го направите на страницата на Питанка във Facebook, както и на имейл pitaipitanka@gmail.com.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук