„Неспокойният дух на Ботев” оживява с изложба в Шумен
„Неспокойният дух на Ботев” оживява с изложба в Шумен / http://www.bulgarianhistory.org

Националният музей „Христо Ботев" - Калофер гостува с изложбата „Неспокойният дух на Ботев" в къщата музей „Панайот Волов" в Шумен. Официалното й откриване е насрочено за 12:30 часа днес, като изложбата ще може да бъде видяна до 2 юни включително, когато е Денят на Ботев и на загиналите борци за свободата на България. Фото-документалната изложба проследява живота и забележителното дело на огнения български революционер.

Националният музей „Христо Ботев" - Калофер гостува в Шумен за първи път по покана на Регионалния историческия музей. Експозицията „пътува" из България, носейки навсякъде със себе си неспокойния дух на героя. Благодарение на нея, посетителят има възможност да се докосне до националния музей в Калофер - мястото, където се е намирала последната къща на Ботевото семейство, в която той е израснал и се завръща след учението си в Одеса и учителстването в Задунаевка. От този дом Христо Ботев тръгва за „черна чужбина", за да отдаде „сили и младост" за свободата на любимото си отечество. Експозицията разказва не само за ролята на поета в национално-освободителното движение, но представя града и семейната среда, в която е израснал - „алтън Калофер" и своите „братя невръстни", закърмен с любовта и вярата на майка си Иванка, получил първите уроци от баща си - големия просветител даскал Ботьо Петков. Проследени са документално и странстванията на Христо Ботев.

Посетителите ще могат да видят и първата известна снимка на поета като ученик в Одеската мъжка гимназия, училището в Задунаевка, в което е работил, дори камъка, от който е произнесъл огнената си реч през 1867 година в Калофер. Представени са и снимки на съпругата му Венета, на единствената му дъщеря Иванка и прощалното му писмо до тях. Акцент в изложбата са участието на героя в епилога на Априлското въстание от 1876 година и героичният подвиг на неговата чета.

На 2 юни в къщата музей „Панайот Волов" ще бъдат експонирани и материали за нея, включително оригинална снимка на Ботевия четник от Шумен - Марин Ников Арнаудов и оръжие на четник на Таньо войвода. В продължение на два месеца шуменци ще имат възможността да почетат историческото събитие и паметта на двамата другари и велики революционери - Христо Ботев и Панайот Волов.