Изложбата Първият българин в Космоса гостува в Генерал Тошево
Изложбата Първият българин в Космоса гостува в Генерал Тошево / dariknews, архив

По повод 12 април – Международния ден на авиацията и космонавтиката, в Историческия музей в Генерал Тошево ще бъде открита гостуващата фотоизложба под наслов "Първият българин в Космоса". Изложбата е дело на уредника Ганчо Ганев, а графичен дизайнер е Георги Николов при Регионален исторически музей – Ловеч.

Фотоизложбата поставя своя акцент върху подготовката, полетът и драматичното приземяване на кораба "Союз-33", управляван от международният екипаж Николай Рукавишников и първият български космонавт Георги Иванов. Отделено е внимание и на полета на бригаден генерал Александър Александров, за чиито полет се разработи обширна научна програма и съответен апаратурен комплекс за изследвания на космическата физика, дистанционните изследвания на Земята, космическа биология и медицина, микрогравитационните технологии.

Не се подминават и постиженията на българските учени в областта на Космоса, като се отбелязва участието им в програмите: "България-1300", "Интербол" и "Космическата оранжерия "СВЕТ", разработването на комплексна апаратура за изведените в орбита спътници "Интеркосмос-България 1300" и "Метеор-природа", създаването на космическата лаборатория и българското космическо меню.

В гостуващата изложба са включени 23 цветни постера, съдържащи текстова част, схеми, снимки, както и обработени материали от фонда на РИМ – Ловеч, 10  маслени картини на художника от Киргистан – Роман Гуманюк, посветени на полета от Байконур. Фотоизложбата е подходящо оформена и изключително любопитна, и е подходяща за широк кръг посетители. Официалното й откриване е насрочено за 13.30 часа в Историческия музей в Генерал Тошево. Изложбата ще гостува там до 30 април.