Кери и Лавров: Ситуацията в Украйна трябва да бъде урегулирана по мирен път
Кери и Лавров: Ситуацията в Украйна трябва да бъде урегулирана по мирен път / снимка: БГНЕС, архив

Първите дипломати на САЩ и Русия Джон Кери и Сергей Лавров за втори път в рамките на един ден разговаряха по телефона, обединявайки се около мнението, че ситуацията в Украйна трябва да бъде урегулирана по мирен път.

По време на втория за телефонен разговор между тях държавният секретар Кери и външният министър Лавров обсъдиха разрешаването на ситуацията с безопасността в ключови градове на изток в Украйна.

Двамата се обединиха около мнението, че кризата трябва да бъде разрешена по мирен път, чрез диалог, отхвърляйки категорично използването на сила за постигане на политически цели, се посочва в прессъобщение на Държавния департамент на САЩ, предава БГНЕС.

Кери и Лавров са обсъдили и въпроса за извеждането на химическите оръжия от Сирия.

Междувременно по-рано бе съобщено, че четиристранните преговори за Украйна ще се състоят на 17 април във Виена. В тях ще участват Украйна, САЩ, Русия и представители на ЕС. Украйна ще бъде представена от външния министър Андрий Дещица, САЩ - от държавния секретар Джон Кери, Русия - от външния министър Сергей Лавров, а ЕС - от върховния представител на Съюза по външната политика Катрин Аштън. Това ще бъдат първите официални преговори Киев - Москва след анексирането на Крим от Русия.

Иначе Лавров и Дещица разговаряха на четири очи в рамките на неотдавнашната среща по ядрена сигурност в Хага.