Уволнени служители на Горско стопанство-Върбица сигнализираха за прикриване на незаконна сеч
Уволнени служители на Горско стопанство-Върбица сигнализираха за прикриване на незаконна сеч / netinfo

Бивши служители на Държавно горско стопанство-Върбица алармираха за установена незаконна сеч, която е била прикрита, както и за уволнения на служители на Стопанството, които не са удобни на ръководството му. По време на пресконференция по-рано днес от „Реформаторски блок"-Шумен съобщиха, че подробностите за незаконна сеч, на територията на ДГС-Върбица станали ясни по време на дело заведено от бившите служители, които оспорили уволнението си.

Даниела Русева, която е адвокат на един от уволнението лесничеи Исмаил Курдов заяви, че именно той е подал жалба за незаконната сеч, а в последствие е уволнен дисциплинарно. По думите й, в заповедта за уволнението, като мотив е посочено - „злоупотреба с доверието на работодателя". „Първата съдебна инстанция отмени уволнението", каза още Даниела Русева. Тя съобщи още, че заедно с адвокат Димитър Серафимов са внесли сигнал за установената незаконна сеч до Районната прокуратура във Велики Преслав.

„Служителите на ДГС-Върбица, които сигнализират за извършване на незаконна сеч в района на Върбица, биват дисциплинарно уволнени. Това ме навежда на мисълта, че ръководството на Стопанството има връзка с хората, извършващи незаконна сеч и ги защитава", подчерта Русева.

Пред журналисти Исмаил Курдов обясни, че след поемането на поста, като директор на ДСГ-Върбица през миналата година, Ивелин Тодоров му е казвал да напусне сам, защото в противен случай ще бъде уволнен дисциплинарно, като дори си е позволявал да го заплашвал, че ще го бие.

Курдов разказа и за случай с констатирана незаконна сеч, който обаче е потулен. През месец юли миналата година по време на рутинна проверка двама служители на Стопанството заловили секач по време на незаконна сеч. Като служителите измерили над 40 незаконно отсечени дървета. По думите на Курдов нарушението се изразява в това, че покрай определени за отсичане дървета, които били предварително маркирани, мъжът отсякъл и такива, които не били определени за сеч. Курдов сортирал незаконно отсечените дървета. След това бил съставен констативен протокол, в който подробно били нанесени данни за нарушението.

Курдов дори подал сигнал на горещия телефон на Агенцията по горите, като помолил самоличността му да бъде запазена в анонимност и получил уверения, че това ще бъде сторено. Той обясни, че най-вероятно от там е изтекла информация и е станало ясно, че той е подател на сигнала. По думите му, не е ясно, защо протоколът, установяващ нарушението от юли 2013 г. не е придвижен по надлежния ред, за да се стигне до санкция за нарушителя. Проверка по случая е извършила Регионална дирекция по горите - Шумен, но нарушение не било констатирано. Стигнало се и до уволнението на Курдов, което станало през месец ноември 2013 г.

„От общо 40 служители на Стопанството - 17 са уволнени от новото ръководство", заяви Юзджан Ислямов, който бил счетоводител на ДГС-Върбица, но също дисциплинарно уволнен. Той подозира, че е бил уволнен по политическа линия, тъй като не гласувал за някоя от управляващите партии. Ислямов също обжалва заповедта за уволнението си, като очаква старта на делото в края на месеца. Той разказа, че лицето, което е хванато да извършва незаконна сеч през юли миналата година е свързано с една от фирмите, която печели мнозинството от тръжните процедури за законна сеч във Върбишко.

„Дисциплинарните уволнения са толкова скалъпени и некадърно направени, че всичко бива отменено от съда, но това коства много на данъкоплатците по разплащане на различните разноски", поясни Даниела Русева.

В сигнала до прокуратурата юристите настояват за проверка дали нарушителите са санкционирани и дали ДГС-Върбица е сезирала обвинението за търсене на наказателна отговорност на извършителите на незаконна сеч.