Борбата с пожарите е ключов приоритет в работата на горските служители в РДГ-Кърджали
Борбата с пожарите е ключов приоритет в работата на горските служители в РДГ-Кърджали / netinfo

През 2013 година на територията на Регионалната дирекция по горите – Кърджали, която обхваща областите Кърджали и Хасково, са възникнали 58 пожара, засегнали 7963 дка горска площ. „Затова превенцията и борбата с пожарите се превръщат в приоритетна дейност в работата на горските служители”, каза директорът   на РДГ Фикри Рамаданов на пресконференция по повод Седмицата на гората. Той уточни, че за Кърджалийска област пожарите са само 16, с 605 дка засегната плащ, от които горски територии само 188 дка.

„Освен разяснителната работа сред населението като превенция срещу възникването на пожарите, от изключително важно значение е и работата ни по охрана на горите”, подчерта Рамаданов. По думите му в тази насока през 2013 година са създадени специализирани звена към РДГ, които заедно със служителите на горските и ловното стопанство, и органите на МВР на територията на дирекцията извършват контрол върху цялата гама от дейности в горите. Това допринесе за високата разкриваемост на констатираните нарушения – 97 процента, посочи горския шеф.

По думите му 40 на сто от съставените актове в Кърджалийска област са за сеч на немаркирани дървета, както и сеч без позволително, като добитата от това дървесина е в минимални количества, ненадвишаващи 1 куб. м. – обикновено дърва за огрев.

В изявлението си пред журналисти Рамаданов се спря и на залесителната дейност в системата на РДГ. Той подчерта, че голите площи за залесяване в горските територии на област Кърджали са много ограничени, но въпреки това залесителната дейност не е секнала. През 2013 година са залесени 1351 дка, с висок процент на прихващане – 80-84 на сто. В същото време в държавните разсадници са произведени 317 000 фиданки на стойност 134 000 лева.

 

Друго важно направление в работата на горските служители в област Кърджали през 2013 година е борбата с боровата процесионка и съхненето на иглолистни култури, предимно бял и черен бор.