Кинохитове идват във Велико Търново със София Филм Фест
Кинохитове идват във Велико Търново със София Филм Фест / снимка: БГНЕС, архив

Третото издание на „София Филм Фест” ще гостува във Велико Търново. Събитието е факт благодарение на съвместните усилия на Арт Фест/София Филм Фест и община Велико Търново, с подкрепата на Националния Филмов Център и програма МEDIA Mundus на Европейския съюз.

„София Филм Фест във Велико Търново” е част от проекта „Операция КИНО”, който екипът на Арт Фест разработва и реализира от 2010 година. Залата в Община Велико Търново отново ще бъде притегателен център за киноманите в града през април. Цената на билетите е 3 лева.

Третото издание на „София Филм Фест във Велико Търново” ще бъде открито от директора на София Филм Фест Стефан Китанов в 18,30 часа на 25 април с най-новата творба на италианския киномайстор Паоло Сорентино. Филмът носи поетичното име „Великата красота” и притежава „Оскар” и „Златен глобус” за най-добър чуждоезичен филм.

Вторият фестивален ден във Велико Търново стартира на 26 април в 16,30 часа със специална селекция балкански късометражни филми. Сред тях са три български предложения – носителя на наградата Jameson за най-добър български късометражен филм на 18-ия „София Филм Фест” „Казабланка” на Кольо Карамфилов, „Чест” на Павел Г. Веснаков, който беше удостоен с множество международни отличия през 2013 година и „Жената от фара” на младата режисьорка Ана Китанова.

В 18,30 е началото на индийския филм „Кутия за храна” на режисьора Ритеш Батра.
20,30 е часът на едно шокиращо мото – „Забрави за любовта!” Време е за среща с провокативния, анти-догматичния, разкрепостения Ларс фон Триер, чиито най-нов филм „Нимфоманка” разбунва духовете в киното вече няколко години. Двете части на „Нимфоманка” ще бъдат показани в събота (26 април) и неделя (27 април) като прожекции в програмата, на които не се допускат лица под 18 години.

Третият фестивален ден – 27 април (неделя), започва с прожекция в 16,30 часа на забавния филм на режисьора Андрей Кошак „Шоково състояние”, копродукция на Словения, България, Сърбия, Босна и Херцеговина и Македония. Музиката е дело на Стефан Вълдобрев.С начален час 18,30 започва филма на австрийския визионер Густав Дойч „Шърли: Представа за реалност”.

Четвъртият фестивален ден във Велико Търново е понеделник, 28 април, и първата предвидена прожекция е в 18,30 часа – на прекрасния филм на Стефан Роблен „А защо да не живеем заедно?”. В актьорския екип са легенди като Джералдин Чаплин, Джейн Фонда, Пиер Ришар, Ги Бедос, Клод Риш и младия Даниел Брюл.

Един изключителен филм, носител на Наградата LUX на Европейския парламент за 2013 година, ще се срещне в понеделник от 20,30 часа с киноманите във Велико Търново – това е „Краят на омагьосания кръг” на режисьора Феликс ван Хрунинген, който получи наградата на „Europa Cinemas” и наградата на публиката в раздел „Панорама” на Берлинале 2013, а Веерле Бетенс получи признание за своята роля на Европейски филмови награди 2013, където й беше връчена наградата за най-добра актриса.

Петият ден на „София Филм Фест във Велико Търново”, 29 април, предвижда най-новия филм на Стивън Фриърс – „Филомена”, с участието на неповторимата Джуди Денч и Стийв Кугън. Филмът е с четири номинации за „Оскар” '14. От 20,30 часа публиката ще има възможност да се срещне с един интересен филм на руския режисьор Александър Веледински. В „Географът си пропи глобуса”, създаден по бестселъра на Алексей Иванов, главната роля е поверена на една от най-обичаните звезди в руското кино – Константин Хабенски.

Последният фестивален ден във Велико Търново 30 април (сряда) ще започне с прожекция на един от най-новите български филми, чиято премиера беше в рамките на 18-ия София Филм Фест през март и получи наградата на фестивалната публика – „Последните черноморски пирати”. Филмът ще бъде представен във Велико Търново лично от неговите автори – сценаристката Ваня Райнова и режисьора Светослав Стоянов. Те ще очакват коментари и са готови да отговорят на всички въпроси на публиката. Началният час на прожекцията е 18,30.

В 20,30 часа започва прожекцията на най-новия филм на майстора на азиатското кино Уон Кар Уай – „Великият майстор”. Във филма участват някои от най-големите съвременни кинозвезди. „ Великият майстор” е нова глава в жанра на бойните изкуства, както и в изключителната кариера на Уон Кар Уай.