Три години и половина затвор за Филип Златанов
Три години и половина затвор за Филип Златанов / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Три години и половина затвор за Филип Златанов
71523
Три години и половина затвор за Филип Златанов
  • Три години и половина затвор за Филип Златанов

Три години и шест месеца затвор получи Филип Златанов по обвинението му за длъжностно престъпление, добило слава като „делото за тефтерчето". Бившият шеф на Комисията за конфликт на интереси е обвинен за престъпления, които е извършил в периода декември 2012 г. - юли 2013 г. Делото беше гледано по съкратената процедура, тъй като подсъдимият се отказа от разпити на свидетели и експерти, и приключи за два дни.

Присъдата на бившия шеф на Комисията за конфликт на интереси се оказа изненадващо тежка с оглед на факта, че само преди ден по време на второто - последно заседание, по съкратения процес прокуратурата поиска 3-годишна условна присъда за Златанов.

Скандалът с прословутото тефтерче избухна през лятото на миналата година, когато на зрелищна пресконференция прокуратурата оповести съществуването на въпросния бележник и акцентира върху част от съдържанието му. Тогава от държавното обвинение обясниха, че в тефтера на Златанов са открити, както конкретни инициали, така и инструкции кои лица подлежат на преследване и кои трябва да бъдат протектирани.

Сред тях в бележника бяха откроени такива, които съответстват на имената на политици от ГЕРБ, като И.Ф., Б.Б, Ц.Ц., за които се предполага, че са давали нареждания на Златанов. Едни от най-често записваните инициали обаче съответстват на името на президента Росен Плевнелиев. Така или иначе никой от хората, за чиито имена има подозрения, че фигурират в тефтера, не беше изправен пред съда, за да се разясни скандалната схема, в която Златанов се е явявал изпълнител.

Според тезата на прокуратурата с дейността си той е оказвал натиск, застрашавайки положението и имиджа на обществени личности, и е изпълнявал спуснати директиви като тези, записани в тефтера - "да се оправи", "да се удари", "да се изчака" и др.

На 18 юли 2013 година, когато съдът отстрани Златанов от поста му на председател на комисията, той се опита да обясни странните записки в тефтера си:

„Да, аз като юрист и като член на комисията си задавам много въпроси, когато работя. В даден момент съм си надраскал нещо и съм си написал. Това не са записки. Освен записки, има и бележки, хрумвания, драсканици", каза тогава Златанов.

В крайна сметка магистратите признаха за виновен Златанов само по две от обвиненията - за това, че в качеството си на шеф на комисията е укрил сигнал за конфликт на интереси срещу президента Росен Плевнелиев, с цел да защити имиджа му като по-късно дори е прекратил разследването срещу него, както и за това, че не е оповестил публично решението за наличие на конфликт на интереси в дейността на бившата финансова съветничка на президента Димана Ранкова, като по този начин я е лишил от правото да обжалва в срок решението и да защити името си.

Именно заради тези обвинения съдът реши Златанов да изтърпи не поисканата от прокуратурата условна присъда, а такава от три години и половина в затворническо общежитие от отворен тип. Филип Златанов посрещна присъдата си с видима емоция и сълзи на очите като за пореден път не пожела да разговаря с медиите, а адвокатът му Антон Терзийски заяви, че ще обжалва решението на съда.