67% от руснаците искат присъединяване на още украински територии
67% от руснаците искат присъединяване на още украински територии / снимка: БГНЕС, архив

67% от руснаците считат, че Русия трябва да присъедини още украински области след Крим, ако те се произнесат за това на референдум, сочи изследване на центъра Левада.

В края на март обаче те са по-малко, отколкото в началото на месеца, когато 79% от руснаците се обявиха за присъединяване на още украински територии, показва изследването, цитирано от БГНЕС.

В неделя руският външен министър Сергей Лавров поиска федерална структура, която "да защитава правата на живеещите в Украйна хора и главно на руското население" в рускоговорящите области на изток.

Неговият украински колега Андрей Дещица отговори, като обвини Москва, че иска да раздели още повече страната, която вече на практика загуби Крим. Присъединяването му към Русия се одобрява от 88% от руснаците, сочи още изследването на Левада.

58% от анкетираните казват, че Русия има правото да защити своите граждани, както и да присъединява руски територии в страните от бившия СССР.

Според 79% от руснаците страната им си е върнала статута на "велика сила" с присъединяването на полуострова, отстъпен през 1954 г. на Украйна. 31% от участниците в изследването смятат, че една несправедливост най-сетне е била поправена, а 34% са на мнение, че това е повод да се гордеят с Русия.

Изследването е направено в периода между 21 и 24 март.