Защо светците правят знак с дясната си ръка?
Защо светците правят знак с дясната си ръка? / DarikNews.bg

Какъв е този знак, който правят (обикновено с дясната си ръка) светците, които са изографисани на иконите? Е, не всички, разбира се, но е доста често срещано.

Вие сте виждали десетки пъти този знак - палецът докосва безименния, показалецът, средният пръст и кутрето са вдигнати нагоре, но леко извити. Сега ще ви разкрием значението на този жест. Това, както се досещате, е благославяне, но в него има таен древен смисъл.

Преди да изясним тайния древен смисъл нека уточним, че в християнския свят събирането на палец, показалец и среден пръст в една точка за благословия или прекръстване има символичното значение на Светата троица - триединството. В католицизма така се благославя, но в православието има един друг знак и той е наистина е таен. Ама хем таен, хем посветените да го знаят. А датира от времената, когато християнството е било нелегално, имало е статута на банда извън закона.

Защо споменаваме думата банда? Защото вие сигурно знаете за пръстовите означения за East Side и West Side например. Едните гангстери преплитат безименен и среден пръст, а разперват настрани показалец и кутре, палецът е прибран към дланта. Ето ви W - West Side. Другите свиват безименият, успоредни кутре, среден и показалец, формират буквата E - East Side. И преди да си кажете "абе, къде отидохме, от християнските светци до някакви си гангстери от Източното и Западното крайбрежие, общото е в буквите, изписани с ръце.

Древните християни имали серия от знаци, разбираеми само за тях. Например рибата. Защо риба? Защото на гръцки е ИХТИС, абревиатура за Исус Христос, син Божи, спасител. Като нарисуваш риба, за непосветените това е просто някаква си драсканица, но за посветените е текст.

Та знаци се правели с ръце. Трябвало да се изпише дума, по-скоро не дума, а име. Исус Христос. Понеже нямаш толкова пръсти, имаш едва пет, значи ще изпишеш само буквите "и", "с" и "х","с". "И"-то е йота на гръцки. И така вдигаме показалец - ето го "и"-то, йотата. Свиваме средния, като сигма - буквата "с", "и" и "с" имаме вече. После преплитаме палец и безименен, не им докосваме само връхчетата, а ги преплитаме като "х", гръцката буква (хи). Сега кутрето отново се свива като сигма, тоест като "с". От петте пръста направихме 4 букви- "и", "с", "х", "с". Когато вдигнеш така ръката, правиш тайния знак. С него благославяш, но и даваш на посветените да разберат от кои си.

Уви, после нещата идват в ръцете на иконописците, които започват с художествените си интерпретации. При тях палецът докосва върха на безимения, не прави буквата "х". Показалецът и средният са еднакво прегънати, така че не е ясно каква буква правят точно. Но тотално се губи разликата между "и"-то и "с"-то, а кутрето "и" ли прави "с" ли, пак не е ясно. И знакът през вековете малко загубил смисъла си и ние сега се чудим какво показват тези светци с ръка. Но това е отговорът на питането. Показват букви - "и", "с", "х", "с" - Исус Христос.

Ако имате още въпроси, питайте "Питанка". Можете да го направите на страницата на Питанка във Facebook, както и на имейл pitaipitanka@gmail.com.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук