Варненци и архитекти спасяват 110-годишна къща от събаряне
Варненци и архитекти спасяват 110-годишна къща от събаряне / Фейсбук, Nora Gvz
Варненци и архитекти спасяват 110-годишна къща от събаряне
71502
Варненци и архитекти спасяват 110-годишна къща от събаряне
  • Варненци и архитекти спасяват 110-годишна къща от събаряне

Варненци и представители на Историко-архитектурното дружество „Наследство“ се опитват да спасят от събаряне над 110-годишна къща в центъра на Варна.
Зданието се намира на улица „Драгоман 44” в близост до Стоматологията, като до края на лятото емблематичната сграда предстои да бъде съборена.

Къщата е на два етажа и е запазена както външно, така и вътрешно. Тъй като не фигурира в регистъра на архитектурните паметници на културата, собствениците на имота възнамеряват да го съборят. За да предотврати това и да спаси сградата, Нора Гавазова организира петиция в интернет, като само за ден са събрани над 300 подписа.

Варненци и архитекти спасяват 110-годишна къща от събаряне
netinfo

Освен това от Варненското историко-архитектурно дружество съобщиха пред Дарик, че са поели инициативата да съберат нужната документация и да изпратят формуляра за вписването на къщата в регистъра с културни паметници.

„Ще помогнем за оформянето на документацията и изпращането ѝ до Института за културно наследство, защото тази къща заслужава да се спаси. Като интериор е напълно запазена и няма конструктивни нарушения.  Единствените промени, които са правени през годините, са свързани с втория етаж, който е съборен и издигнат наново с по-нисък таван. Но въпреки всичко това не би трябвало да е пречка зданието да фигурира като архитектурен паметник. За да се изпратят документите до Института, е необходимо да се опишат всички детайли на къщата. Това се прави от екип – историк, архитект и човек, който да заснеме сградата. Ако в близките седмици успеемѝда направим това и внесем искането, зданието няма как да се събори докато не се произнесат от културния институт“, коментираха членове на ВИАД.

Варненци и архитекти спасяват 110-годишна къща от събаряне
netinfo


Организираната в интернет подписка е адресирана до всички институции, които по някакъв начин биха могли да възпрепятстват събарянето - кметът Иван Портних, областният управител Иван Великов, министърът на културата Петър Стоянович и регионалният инспектор по недвижимото културно наследство арх. Владимир Рачев.

Единственият, който до момента е отговорил на г-жа Гавазова, е именно архитект Рачев, който е потвърдил, че сградата не е паметник на културата и за момента няма пречки да бъде съборена. Той не е уточнил кои са причините зданието да не е архитектурен паметник, въпреки местоположението си и значението си за града. 
Варненци и архитекти спасяват 110-годишна къща от събаряне
netinfo

„Списъкът не е обновяван от 1982 г., като оттогава досега само са отписвани къщи, без да са добавяни нови. Голяма част от улиците, на които се намират сградите, още са със старите си социалистически имена. Заради съмнителни инвестиционни намерения някои къщи са отписвани без законово обяснение“, сподели още арх. Ирина Рачева от ВИАД.