Коя пета е слабото място на Ахил - лявата или дясната?
Коя пета е слабото място на Ахил - лявата или дясната? / Thinkstock/Getty Images

Коя пета е слабото място на Ахил - лявата или дясната?

Легендата гласи, че Ахил не е обикновен герой. Той е непобедим, защото като бебе майка му Тетида го потопила във водите на реката Стикс, която девет пъти обикаля подземното царство. И след това действие той станал неуязвим.

Майка му направила това не самоцелно - „какво да правя днес, накърмен е, оригнат, наспан, смених му пелените, я да го изкъпя в Стикс". Не, имало пророчество, че ще умре млад. И понеже в древна Гърция, както и в съвременна, разбира се, хората винаги са се опитвали да заблудят началството и плановете му, тя решила да го топне в Стикс, за да не умре млад. И така, потопила го, обаче Стикс е бурна река, трябва да се внимава, затова Тетида държала детето за петата. Няма що, много внимавала.

Ако вие решите да топвате пеленаче в река, чисто хипотетично говорим, знаем, че не сте такива хора, но ако решите да топвате пеленаче във вода, как ще го хванете? Не ми отговаряйте. Помислете си само, Тетида държала Ахил за петата, което не е много удобно. Може да го е държала за глезена или най-малкото за ходилото, но ние знаем за петата. Поела риска да го държи по този нелеп начин, пък не се сетила после да топне и въпросното краче, което щеше да е доста по-лесно и съвсем щеше да направи от Ахил неуязвим войн.

Сега идва по-интересната част. Откъде знаем ние това? Ахил е герой на "Илиада". От Омир ни е известен характерът му, взаимоотношенията му, битките, които е водил, дори смъртта му. Но не и топването. Цялата "Илиада" три пъти подред да прочетете, в нея не пише нито ред за топването в Стикс. "Илиада" е от VІІІ век преди Христа. Топенето на Ахил обаче ни е известно от едно друго произведение - "Ахилиада", писано от Стаций през І век след Христа.

Проблемът тук е следният. Между информацията за смъртта на Ахил и топенето му в Стикс има не само 800 години пауза, но едното идва като допълнение на другото. Нито един източник преди Стаций не говори нищо за неуязвимостта на Ахил. Напротив в книга 21 Ахил е предизвикан от Астеропей и е ранен в ръката, при това кърви. Значи Ахил е бил уязвим. Омир не го прави супер герой, това би било твърде пресилено.

Разбирате ли къде е трикът? В "Илиада" Ахил е просто най-добрият войн, не е свръхчовек. Боготворенето на Ахил идва доста по-късно. Смъртта му се дължи на отровна стрела, но къде се е забила тя - "Илиада" не казва. Най-вероятно е уцелила място, където няма броня. Иначе той умее да се пази.

И така идва версията на Стаций, че става въпрос за пета. Версията, пак повтарям, е на Стаций, не на Омир. От медицинска гледна точка подобно нараняване не може да е смъртоносно, освен ако не разкъса артерия, и, разбира се, не става въпрос за отравяне на кръвта. Омир обаче не се интересува от такива подробности, затова и смъртта на Ахил изобщо не е толкова важна в "Илиада". И със сигурност не се споменава за пета, камо ли пък лява или дясна. Иначе щеше да бъде обяснено. Стаций обаче има друго художествено виждане и понеже концентрира цялото си внимание върху личността на Ахил, се опитва да обясни нелепата смърт на героя, която Омир не намира за нужно да обяснява.

В заключение ще кажем следното. Историята с петата на Ахил е много любопитна, но е доста късно съчинена. Тя не съществува до новата ера. Едва след това се появява, когато Ахил вече се е превърнал в култ. Така че за кой крак е бил държан, вероятно и самият Стаций не знае. Него е късно да го питате, но по-важното е Ахил, като литературен персонаж, изобщо не е бил държан за пета, нито е бил потапян в Стикс. Иначе Омир щеше да ни каже. Всичко останало е само измислица, за да се обяснят нечовешките му бойни способности. А ние тук на измислици няма да отговаряме. Така че лявата или дясната пета на Ахил е била уязвима, отговаряме следното - нито едната.

Ако имате още въпроси, питайте "Питанка". Можете да го направите на страницата на Питанка във Facebook, както и на имейл pitaipitanka@gmail.com.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук