Валентина Терешкова разказа за грешка на “Восток-6”
Валентина Терешкова разказа за грешка на “Восток-6” / netinfo

Първата в света жена-космонавт Валентина Терешкова каза в интервю за “Росийская газета”, че в автоматичната програма на кораба “Восток-6” е било допуснато “някакво недоглеждане”, заради което вместо да слиза от орбита, корабът се издига.

Тя посочи, че заради тази грешка, която тя забелязала още през първия ден от полета и докладвала на Корольов, вместо към Земята корабът едва не отлетял “натам”. Неизправността обаче била бързо отстранена, посочва БГНЕС. Както отбелязва Терешкова, тя получила необходимите данни от Земята, заложила ги в системата за кацане и се приземила благополучно.

За първи път за този факт разказа конструкторът и ученият Евгений Шабаров преди три години. “Аз си мълчах. А Евгений Василиевич реши да го огласи. Така че сега мога спокойно да говоря за това”, пояснява Валентина Терешкова. Тя разказа още, че приземяването на спускаемия апарат не е било от най-комфортните. Според съществуващите тогава правила космонавтът се катапултира от него на височина 7 км, като при това Терешкова едва не била отвята към езеро. Тя каза, че тогава духал силен вятър, който създал немалки неприятности. След приземяването вятърът носел парашута и докато Терешкова се опитвала да го събере, на носа й се появила “една хубава синина”.

Първата жена-космонавт говори и за космическия туризъм и за изучаването на Марс. Тя казва, че е посветила няколко години от живота си на изучаването на тази планета. “Готова съм да излетя за там и дори да не се върна”, признава Терешкова. Полетът на Валентина Терешкова се състоя през юни 1963 г. В орбита тя остана 71 часа. Терешкова е герой на Съветския съюз и първата жена генерал в руската армия. Живее в Звездното градче, където се подготвят космонавтите. На 6 март тя ще навърши 71 години.