Започва строителството на новия цинков завод в Кърджали
Започва строителството на новия цинков завод в Кърджали / netinfo

Започна първият етап от изграждането на новия цинков завод в Кърджали. През настоящата седмица е започнала съвместна инспекция на екипи, съставени от служители на новия собственик – фирма „Хармони 2012“ ЕООД, на главния изпълнител на проекта канадската компания SNC-Lavalin и на един от основните доставчици на технологичното оборудване - испанската Asturiana, съобщиха от пресцентъра на фирмата собственик.

За да се запознаят с неговите планове за изграждането на завода и поради голямата му социална значимост за разкриване на работни места, днес ОЦК бе посетен и от областния управител Бисер Николов, кметът на Кърджали инж. Хасан Азис и шефъг та РИОСВ-Хасково Димитър Илиев.

Според управителя на фирмата собственик Иван Елкин проектът за изграждане на новото цинково производство е значим за град Кърджали и района. „Той изисква синхронизирани действия на всички участници в него. Добрата комуникация между главния изпълнител, доставчиците, подизпълнителите, както и държавните и местни общински власти е важно условие за неговата реализация”, каза Елкин.

По думите му целта на провежданата инспекция е да се установи състоянието на съществуващите производствени сгради, инсталации и съоръжения, с оглед осъществяване на бъдещи действия по проекта.

 

По информация на фирмата проектът включва изграждането на изцяло нов пържилен цех, нов цех за производство на сярна киселина и нов електролитен цех, които ще бъдат изградени по световни стандарти и ще отговарят на всички екологични норми и изисквания. Изграждането на новите цехове е наложително поради изцяло амортизираните съществуващи производствени сгради, инсталации и съоръжения.