Проф. Герджиков: С 99 поправки в КСО сме без конкуренция за „Гинес”
Проф. Герджиков: С 99 поправки в КСО сме без конкуренция за „Гинес” / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Проф. Герджиков: С 99 поправки в КСО сме без конкуренция за „Гинес”
71331
Проф. Герджиков: С 99 поправки в КСО сме без конкуренция за „Гинес”
  • Проф. Герджиков: С 99 поправки в КСО сме без конкуренция за „Гинес”

Несъвършенство на Изборния кодекс и прекаленото политизиране на темата са причината за скандала около разпределението на местата в Централната избирателна комисия, смята проф. Огнян Герджиков. По повод качеството на законодателството в интервю за Дарик бившият парламентарен председател подчерта, че сме за Книгата на Гинес с най-много поправки в Кодекса за социално осигуряване, който имал 99 промени от 2000-та година досега.

Подновената тема за статута на църковния брак

Проф. Герджиков не се ангажира с позиция дали гражданският и религиозният брак трябва да се изравняват като статут и хората да имат право на избор къде да се венчаят, но подкрепи дискусия по темата. Повод за подновяване на въпроса за изравняването на гражданския и църковния брак дадоха думи на министъра на културата Петър Стоянович, който преди дни в телевизионно интервю напомни за стара своя инициатива в рамките на  „Гергьовден” през 2005 г., когато от движението поискаха признаване на църковния брак като равнопоставен на гражданския. 

Огнян Герджиков коментира, че Семейният кодекс изостава от реалностите в живота и въпреки, че мнозина млади българи живеят без брак, фактическото съжителство така и не е намерило място в кодекса. Нещо, от което страдат най-вече децата, смята той.

„Не всички бащи в едно фактическо съжителство са така добри, морални и почтени, за да припознаят децата, родени от такова съжителство. А узаконяването на фактическото съжителство щеше да доведе автоматично до признаване на бащинството без да се чака на волята на бащата”, коментира проф. Герджиков. Той напомни, че е имало съпротива срещу този текст и депутатите не са го подкрепили.

Убеден съм, че ще минат години, но това не може да не се регламентира, защото животът го изисква, допълни бившият парламентарен председател. Според него прекалено се политизира общество и не останало място за ценности като брак и семейство. 

Ужасяващо било да се мисли, че ЦИК ще реши изборите

Проф. Огнян Герджиков коментира и скандалът около разпределението на местата в ЦИК. „Действително се получи нещо доста грозно. Като че ли тази бройка, един по-малко или един повече, като че ли те определят резултатите от изборите. Това е чак ужасяващо страшно човек да си помисли, че може да доведе до такова напрежение”, каза той.

Първо законът е несъвършен, че допусна да се стигне до такава улица без изход и второ това прекалено политизиране, което аз никак не харесвам, каза още председателят на 39-то Народно събрание.

С 99 поправки в КСО сме без конкуренция за Книгата на Гинес

Консултативният съвет по законодателство към Народното събрание, който трябваше да се оглави от проф. Герджиков, така и не беше конституиран, а остана само идея. Некачественото законодателство, води да чести промени в законите – язва, която пречи на всички, смята проф. Герджиков.

Той даде за пример Кодексът за социално осигуряване. Световен шампион, а не републикански, е КСО - на месец и половина веднъж в продължение на вече 12-13 години той се сменя непрекъснато. Той е от 2000 г. и има 99 поправки досега. В Книгата на Гинес няма да имаме никаква конкуренция. Тава е изключително постижение, то не може да бъде достигнато от никое друго законодателство в световен мащаб”, отсече проф. Огнян Герджиков.