Откъде идва изразът палмата на първенството?
Откъде идва изразът палмата на първенството? / Thinkstock/Getty Images

Откъде идва изразът "палмата на първенството"?

Изразът "палмата на първенството" идва от древна Гърция, а по-късно е латинизиран. На атлетите победители в състезания се е връчвала не купа или медал, а палмово листо като символ на триумфа им. Ето как палмата на първенството не е метафора, а е съвсем буквален израз. Първенецът получава палма, не цяла, не и в саксия, а клонче. Но все пак палма.

В древен Рим тази идея се доразвива и палмата става един от атрибутите на богинята на победата Виктория. Имайте предвид, че за разлика от гръцката Нике, която е доста второстепенен персонаж в елинската митология, Виктория играе важна роля в римското общество. И следователно палмата и палмовите листа имат ясна функция да отличават победителите. По тази линия през по-късните векове има редица латински изрази, които включват в себе си палма, в това число и палмата на първенството.

Защо обаче палмата да е специално растение? Разбира се, говорим за Близкия Изток и за Средиземноморието - там, където има палми. Специална е, защото е устойчива, силна, здрава и многофункционална. Нещо повече, името финикова палма на български малко е скрило истината, но това название идва от феникс - птицата, която се възражда за нов живот от пепелта, символ на прераждането. След смъртта си и финиковата палма се възражда с млади издънки от корените си, тя реално не може да умре. Затова символизира вечния живот, триумфа на живота, победата над най-големия му враг - смъртта.

Е, Плиний Стари им и друга теория, ама този път да си гледа работата.

В религията на Месопотамия палмата е била свещеното дърво по малко по-особена причина. Тя представлявала връзката между земното и небесното. Короната на дървото е напомняла истинска царска корона, след това идва дълго стъбло, без допълнителни клони - това е връзката между горе и долу и корените - това пък е земното.

В древна Гърция палма е било етноним. Така се е наричал огромен регион, населен от древни семитски племена - араби и евреи. Оттам идват финикийските знаци. Но финикийци, тоест палми, е обобщение, не конкретна група.

Това отношение към палмата преминава в юдаизма, после разбира се, в християнството и исляма.

В юдаизма палмата символизира едно от еврейските племена и се използва при богослужение. В християнството - при влизането си в Йерусалим, Исус е посрещнат с палмови клонки, символизиращи триумфа на истината. В исляма животът на Мохамед е тясно свързан с това дърво, тъй като Аллах дава знаци с него. А, обърнете внимание, минаретата на джамиите всъщност са се развили от палми, които са били използвани от първите мюезини да свикват вярващите.

Ето как палмата е много специално дърво. И се надяваме, че изяснихме израза "палмата на първенството", понеже палмата, както и да я погледнете, си е първенец сред дърветата и самата тя държи палмата, тоест държи себе си.

Ако имате още въпроси, питайте "Питанка". Можете да го направите на страницата на Питанка във Facebook, както и на имейл pitaipitanka@gmail.com.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук