Разследват армията за рушвети. Стотици войници от Хасково на разпит
Разследват армията за рушвети. Стотици войници от Хасково на разпит / netinfo

Разследване за масово вземане на подкупи е започнало в Българската армия, научи Дарик. Проверката е започнала преди по-малко от месец. Разследването все още е на ниво Военна полиция.

Според източниците на Дарик всичко започва от жалба подадена от жена, кандидатствала за прием в Старозагорската бригада. Към нея влизат поделенията на Хасково, Стара Загора, Ямбол. Дамата желаела да стане професионален войник в Хасково.

Според едно от твърденията жената си платила, за да може при явяване на изпит съответните началници да си затворят очите по отношение на възрастта й, тъй като не отговаряла на това условие. Според непотвърдената ни информация за да влезе в редиците на Българската армия жената платила между 3 и 5 000 лева. След като не получила това, за което си платила, жената подала жалба във Военна полиция - Хасково.

Според друга информация жената издържала изключително успешно изпитите, била на четвърто място. Когато се явявала все още отговаряла на условието за ненавършени 32 години. Месец по-късно, когато започнало връчването на договорите жената вече била навършила 32 години и й било съобщено, че няма да бъде назначена. Тя решила да се жалва, тъй като имало и други кандидати, които не отговаряли на всички условия, като някои дори се хвалели пред нея, колко са платили за да влязат в поделението. По непотвърдена информация в жалбата на жената е описано, че вземането на подкупи за влизане в армията, било масова практика.

100 военнослужещи от поделението в Хасково са получили призовки за разпит по повод на тази жалба. Войниците са от приемите през май и ноември месец миналата година. Видяхме как те се явяват във военна полиция в Хасково. Отказаха обаче да коментират за какво ги привикват. По непотвърдена информация се разпитват и военнослужещи приети и в останалите поделения на Старозагорската бригада.

Още в края на миналата седмица потърсихме официална информация по случая от Министерство на отбраната. Очакваме до края на деня техния официален отговор.

По-късно стана ясно, че Военно-окръжната прокуратура в Пловдив и Военна полиция разследват подкупи на членове на комисии за назначаване напрофесионални войници.

Пред Дарик началникът на Военна полиция полк. Борислав Сертов съобщи, че от четири месеца се води проверка по сигнал за взимане на рушвети, като се разпитват професионални военнослужещи от поделенията в Хасково, Стара Загора и Ямбол.

По-късно в писмо до редакцията на Дарик радио- Хасково от Министерство на отбраната също потвърдиха, че по сигнал до Главния прокурор на Република България за системни злоупотреби и нарушения от длъжностни лица от военно формирование 24 150 – Стара Загора, с постановление на Военноокръжна прокуратура – Пловдив е възложена проверка на Регионална служба „Военна полиция” – Пловдив.