Плевнелиев пред Би Би Си: Крим е част от Украйна, а Украйна е част от Европа
Плевнелиев пред Би Би Си: Крим е част от Украйна, а Украйна е част от Европа / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

Президентът Росен Плевнелиев даде интервю за предаването на BBC "HARDtalk". В разговор по време на посещението на държавния глава във Великобритания той говори предимно за конфликта между Русия и Запада и за мерките срещу Москва.

Той отново повтаря тезата си, че е недопустимо през 21-ви век Русия да действа по начина, който го направи в Крим.

"Не мисля, че трябва да водим война, не смятам и че трябва да се връщаме към Студената война, но трябва да покажем, че в 21-ви век подобни неща не са допустими. Не можеш да изпращаш войници и да окупираш територия на автономна област и не можеш да организираш незаконен референдум, който анексира трета страна пред очите на международната общност. Това е напълно невъзможно. Трябва да отстояваме ценностите си и да действаме, за да ни чуят ясно. Видяхме агресивна и националистическа Русия. Отговорът е асиметричен, но е ясен за демократичния свят. Трябва да имаме нова политика за Русия", казва Плевнелиев, цитиран от БГНЕС.

Той изразява категорична подкрепа за новата власт в Киев и подчертава, че Крим е част от Украйна, а Украйна е част от Европа. На въпрос дали иска по-строги санкции към Русия, и има ли наистина някаква зависимост на страната ни, президентът отговаря:

„Аз съм президент, избран от българския народ - нация, която е най-проевропейската в света, нация, която иска демокрация със закони. Трябва да работим и подкрепим, както и да се борим за по-силен Европейски съюз, който застава срещу всеки, който си позволява да нарушава международното законодателство. Искам да видя силна България, отдадена на европейското развитие, и искам да видя силен Европейски съюз, който ще застане и подкрепи Украйна, да подкрепи мирното демократично развитие на ситуацията там. Искам да ви кажа много ясно, Крим е и ще бъде украинска земя. А Украйна е и ще бъде Европа", допълва той.

"Днес сме изправени пред исторически момент - за нас, за нашия избор, за нашето общество, за Европа и света. Какво ще стане, ако утре имаме много руски малцинства в други страни? Имаме Естония, Литва, има и много руснаци, които купуват имоти в България. Възможно ли е Москва да се задейства и прати армия в други страни? Трябва да действаме и тук не става въпрос само за числа", казва президентът.

На въпрос на медията защо рейтингите на политиците в България са толкова ниски, Плевнелиев заявява, че не желая да обсъжда проценти и рейтинги:

„Гражданското общество не вярва на политическата класа, което е жалко, но това е самата истина. Имаше вълна от протести, на които аз гледам много позитивно. Гражданите изпратиха много ясно съобщение: "Искаме работещи институции, които се обръщат към хората, малкия и средния бизнес. Искаме прозрачност" - посланието, което политиците забравиха и забавиха. Това води до намаляване на доверието в политиците, но това може да бъде възстановено много просто - не обещавай нищо, а ако обещаеш - моля те, изпълни го. Трябва да работим повече с гражданското общество. Сигурен съм, че България е на правилния път. Вече има и резултатите. Не можеш да промениш нещо от днес за утре. Това, което е проблемът, е че всяко ново правителство идва и казва "Променям приоритетите, защото съм умен и искам да правя много неща", допълва президентът пред BBC.

По повод корупцията в България, той коментира, че решенията и ефективните механизми, с които се бори корупцията, са много прости.

„И аз ги прокарвам от първия ден, откакто съм български президент. И това е отворена правителствена политика. Когато боравиш с обществени пари, нищо не трябва да остане покрито. И мисля, че трябва да се придържаме към този план. През 2015 година вие ще видите различна България", допълва президентът.