Русия ще отвърне равностойно на американските санкции
Русия ще отвърне равностойно на американските санкции / БГНЕС

Москва ще отвърне равностойно на американските санкции, наложени на руски висши представители заради кримската криза, и обмисля и други стъпки, ако Вашингтон засили напрежението, заяви руският заместник външен министър Сергей Рябков, цитиран от Ройтерс. Разглеждаме широк кръг ответни мерки. Те може да са идентични, отнасяйки се към списък американски представители (не непременно правителствени) с влияние в американската политика, каза Рябков, цитиран от агенция Интерфакс.

Въпросът на този етап е не дали, а кога Вашингтон ще въведе допълнителни санкции срещу Москва, заяви говорителката на Държавния департамент Джен Псаки. Според нея присъединяването на Крим към Русия и наказателните мерки на САЩ и ЕС имат "огромни икономически последици" за Москва.

Президентът на САЩ Барак Обама изключи вчера перспективата за каквато и да било американска военна намеса в Украйна, но заяви, че ще заложи на дипломацията за излизане от задънената улица с Русия във връзка с Крим, предадоха Франс прес и Ройтерс.

„Не възнамеряваме да се впускаме във военна интервенция в Украйна", заяви Обама в интервю за телевизия Кей Ен Ес Ди - клон на Ен Би Си Нюз в Сан Диего, Калифорния. Вместо това ще мобилизираме своите дипломатически ресурси, така че да създадем убедителна международна коалиция, която ще отправи ясно послание, каза американският президент.

Междувременно руският министър на отбраната Сергей Шойгу поиска от властите в Крим да освободят арестувания командващ на украинските военноморски сили и да му дадат гаранции, че може свободно да напусне Крим, предаде Ройтерс. Украински военен говорител съобщи, че командващият украинския военноморски флот адмирал Серхий Хайдук бил изведен от руски специални сили от сграда на украинските ВМС в Севастопол, напомня Ройтерс.