ООН не осъди категорично решението на Путин за Крим
ООН не осъди категорично решението на Путин за Крим / снимка: Guliver/Getty Images

ООН изрази растяща тревога и защити териториалната цялост на Украйна, но не осъди категорично решението на Владимир Путин да присъедини автономната република Крим към Русия, предаде АФП.

ООН следи с растяща тревога развитието на ситуацията, „първо произвеждането на референдума, а после предприетите действия за присъединяването на Крим", заяви във вторник говорителят Стефан Дюжарик.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун все още смята, че „всички страни трябва да работят в полза на решение, съответстващо на принципите в Устава на ООН, включително зачитане на единството, суверенитета и териториалната цялост на Украйна".

Бан призовава твърдо „всички засегнати страни да подновят конструктивния диалог, за да уредят тази криза", добави Дюжарик.

Той повтори, че не е работа на генералния секретар да признава или не резултатите от референдума в неделя, с който стана възможно присъединяването на Крим към Русия. „Граничните проблеми се решават на двустранна основа между държавите", подчерта той.

Говорителят изрази увереност, че все още има възможности за дипломация, дори след като руският президент Владимир Путин подписа договор за присъединяване на Крим и Севастопол към Руската федерация и заяви, че Москва не се опитва да интегрира в Русия други части от Украйна.

Предстои руските депутати да приемат закон, включващ в Руската федерация Крим и град Севастопол, който има отделен статут.