Разград ще има две кръгови кръстовища
Разград ще има две кръгови кръстовища / netinfo

Разград ще има две кръгови кръстовища – съобщи на заседание на комисията по транспорт към Общински съвет-Разград заместник-кметът Любомир Цонев.

Това той обяви по повод разглеждане на писмо от гражданин, в което се настоява да се вземат спешни мерки по обезопасяване на опасните кръстовища по бул. „Априлско въстание“ заради зачестилиет пътни инциденти. Румен Вълчев лично присъства на заседанието и представи част от предложенията си. Той предлага да се изготвят проекти за кръгови кръстовища, подобни на това след село Трапище, като те да ограничават предимствата на движещите се МПС по бул. „Априлско въстание“ с предимство на другите улици.

Кръговите кръстовища не създават безопасност на движението, а облекчават режима на движение – обясни Любомир Цонев. Според него по-сигурният вариант са светофарните уредби, но и те трудно спират безумците по пътищата. Цонев допълни, че освен това има специфични изисквания за изграждане на кръгови кръстовище. На пресечката на булеварда с ул. „Странджа“ например няма достатъчно пространство за такова съоръжение, диаметърът на кръстовището с „Перистър“ обаче е достатъчен.

По два различни проекта се предвижда изграждане на кръгови кръстовища в Разград, и двете обаче не са на опасния булевард. Единият участък е в централна градска част пред блок „Пеперудата“, а другият – до магазин „Била“, на кръстовището между улиците „Дунав“ и „Странджа“. Сериозно финансиране се изисква за изграждане на кръгови кръстовища – допълни Цонев.

Вълчев апелира още да се въведе по-строг контрол по пешеходните пътеки така, че да се гарантират правата на пешеходците през тези на движещите се МПС-та. Цонев припомни, че общината е закупила камери за невралгичните участъци, но контрола и видеонаблюдението е ангажимент на ОДМВР-Разград.

Съветниците изискаха справка от полицията за мерките, взети след видеонаблюдението. Мирослав Грънчаров от ГЕРБ предложи дискусията да продължи в Комисията за обществен ред и сигурност, в която участват и представители на ОДМВР-Разград и други институции.