Украинските военни в Крим получиха разрешение да използват оръжие
Украинските военни в Крим получиха разрешение да използват оръжие / снимка: БГНЕС, архив

Един украински войник е бил убит след нападение срещу украинска военна база в Симферопол, главния град на Кримския полуостров, съобщи по телефона военен говорител, цитиран от Ройтерс.

По думите му войникът е издъхнал от огнестрелна рана, а друг военен с чин капитан е ранен.

Говорителят каза, че не е известно кой е стрелял, но описа нападателите като "неизвестни сили, добре екипирани и с прикрити лица".

Руската агенция Интерфакс разпространи съобщение на кримската агенция "Криминформ", според което един боец от местните сили за самоотбрана е убит, а двама са ранени.

В Киев и.д. премиер на Украйна Арсений Яценюк заяви днес, че конфликтът заради украинската Автономна република Крим е преминал от политическа във военна фаза. Той обвини Русия във военно престъпление заради стрелбата по украински войници.

След падането на първата жертва в Крим министърът на отбраната на Украйна позволи на украинските войници да използват оръжия. "За самоотбрана и зашита на живота си украинските служители на реда, разположени в автономната република Крим, могат да използват оръжия", заяви украинският министър на отбраната.