Кукерски игри оживяват в Историческия музей
Кукерски игри оживяват в Историческия музей / netinfo

Изложбата „Кукерски игри - феерия от багри, магия и мистерия" ще бъде открита на 20 март от 17:30 часа в Регионалния исторически музей в Шумен. Експозицията е дело на Регионалния исторически музей в Ямбол и има за цел да популяризира една стара традиция от този регион, съхранила до днес своите самобитни черти и обичаи.

Кукерските игри от далечни времена се правят между Месни и Сирни заговезни, като посланието е за оплождане и плодородие. Експонатите от фонда на Ямболския музей - оригинални кукерски маски и костюми, се показват в Шумен в най-подходящото за тази традиция време - Великденския пост, с началото на който е свързана и настъпващата пролет, изгонването на злите сили и приветстването на новия плодороден цикъл.

В изложбата могат да се видят основните персонажи в кукерската дружина, сцени от обредните действия и възстановка на част от „заораване" - символично действие по време на кукерските игри с послание към очакваното плодородие. Архивни снимки от началото на ХХ век показват на посетителите старинни образци на кукерски маски и костюми.

Експозицията ще бъде в Шуменския музей до 14 май. През това време за децата от шуменските училища в музея ще се организират занятия за изработване на кукерски маски, а най-добрите творби ще бъдат включени в изложбата.