Какво е общото между цезаровото сечение и Цезар?
Какво е общото между цезаровото сечение и Цезар? / Thinkstock/Getty Images

Защо се казва цезарово сечение и има ли нещо общо с Цезар?

На пръв поглед отговорът би трябвало да е ясен. Цезар е бил роден с цезарово сечение, както пише и в Оксфордския речник. И в негова чест този тип на израждане се нарича така. Което е грандиозна глупост, ама грандиозна.

Юлий Цезар не е бил роден с цезарово сечение. Първо, никой историк не свидетелства за такова нещо, а то щеше да се знае. И второ, много преди Юлий Цезар подобна практика е съществувала. Всъщност тя е съществувала и преди Римската империя. Така че изведнъж в I век преди Христа, да я кръстиш на някого, пък било то и на известен император е много странно.

Но дори да е така, тази практика се е прилагала само при определени обстоятелства, а именно мъртва майка. Това е било животоспасяваща за бебето операция, не медицински избор. Майката на Гай Юлий Цезар е имала здрава бременност и е живяла дълго след раждането.

Имайте предвид, че поради липсата на анестезия и кръвопреливаща техника, няма начин тази операция да се приложи по онова време на жива жена и тя да оцелее след това, защото цезаровото сечение е било равносилно на убийство на родилката. И следователно се използвало само в случай на нейната смърт.

Ето как е напълно фалшива теорията, че Юлий Цезар е бил роден с цезарово сечение. Няма такова нещо. Забравете го и повече никога не мислете за това.

Отваряме една скоба. Секциото, което днес е вид аргументиран и обмислен избор на раждане, е известно и описано още 1000 години преди новата ера. Имаме китайски източници, индийски, вавилонски. Всички те разказват за злополучната съдба на майката на някой владетел, най-често отровена в края на бременността и постмортем изродена. Примери има, колкото щете - истински и митологични. Няма нужда да ги изреждаме. Важното е да се знае, че те предхождат много диктатора Юлий Цезар. И практиката никога не е на жива родилка.

Как обаче името Цезар се свързва с този тип хирургическа намеса? Виновен за пореден път е Плиний Стари - любимият ни енциклопедист и отговаряч на антични питанки. Когато умувал над етимологията на името Цезар, той допуснал, забележете, допуснал, без да има доказателства, че то идва от цезум - да изрежеш. Понеже Цезар е доста по-старо име от Гай Юлий Цезар, Плиний решил, че най-вероятно някой негов предшественик е роден с изрязване, с цезум и оттам фамилното име е станало Цезар, тоест изрязан. И понеже Плиний бил уважаван историк, хората приели това за чиста монета. Цезум, Цезар и оттам цезарово сечение. Някой Цезар, неизвестен дори и на Плиний, трябва да е бил роден така. Понеже това според него е етимологията на името. И нали Гай Юлий Цезар е прочут, секциото получило това име - цезарово или императорско сечение.

Защо обаче това е глупост. Защото етимологията на името Цезар може и да е от изрязан, а може и да не е. Има редица други теории. Цезариес значи коса. Може би става въпрос за някой роден с коса или пък прочут с косата си. Цезиус е вид цвят на очите - сиво-сини.

И още един вариант. Цезай е слон на мавърски. Самият Гай Юлий Цезар твърдял, че името му е такова заради предшественик, убил слон в битка. Самият Гай Юлий Цезар го е твърдял, повтаряме.

Ето как цезаровото сечение има много повече общо с Плиний Стари, отколкото с Цезар. Още по-малко пък със самия Гай Юлий Цезар, защото става дума за теория изрязано от нищото. Но затова пък устойчива и до днес.

Ако имате още въпроси, питайте "Питанка". Можете да го направите на страницата на Питанка във Facebook, както и на имейл pitaipitanka@gmail.com.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук