Кримският парламент подкрепи присъединяване към Русия
Кримският парламент подкрепи присъединяване към Русия / Gulievr/Getty Images

Върховният съвет на Крим официално обяви независимост от Украйна и поиска присъединяване към Руската федерация.

Това става след референдума вчера, на който близо 97% от жителите на Крим гласуваха за отделяне от Украйна. Правителството в Киев заяви, че няма да признае резултатите. САЩ и ЕС съобщиха, че референдумът е незаконен и обещаха да наложат санкции на Москва.

Цялото украинско държавно имущество на полуострова ще бъде национализирано, реши още Върховният съвет на Крим. "Република Крим призовава ООН и всички страни в света да я признаят за независима държава", се казва в документа, одобрен от събранието.

Дейността на украинските държавни органи се прекратява, а решенията на Върховната рада (украинския парламент), приети след 21 февруари, няма да се прилагат, се допълва в одобреното от парламента решение. "Дейността на държавните органи в Крим се прекратява, а тяхното имущество преминава във владение на компетентните органи на Република Крим", се казва в документа.

Рублата вече е официална валута в сепаратистката република Крим. Украинската гривна, която се използваше до момента, ще бъде приемана паралелно до 1 януари 2016 година, уточни местният парламент в съобщение на сайта си.

Проруският премиер на Крим Сергей Аксьонов уточни, че полуостровът ще премине в състава на Руската федерация на 30 март. Преди време той заяви, че преминаването на всички институции на Крим към Русия ще отнеме поне една година.

Делегация на Върховния съвет трябва да замине за Москва днес, където Думата (долната камара на руския парламент) трябва да гласува в петък за включването на Крим в Руската федерация.

Национализацията на цялото имущество на украинската държава в Крим може да включва също военните бази, които от края на февруари са обградени от проруски цивилни и военни, изпратени от Москва. Властите в Симферопол многократно заявиха, че военните, които искат да останат верни на Киев, ще бъдат задължени да напуснат полуострова. Тези, които приемат да положат клетва за вярност на новите власти, ще могат да останат и след време да влязат в състава на руската армия.

Аксьонов съобщи в Туитър, че 500 украински военни вече са напуснали базите си в пристанищния град Севастопол.

Украинският министърът на отбраната Игор Тенюх обаче заяви, че „военните, които са разположени в Крим, ще останат там".

Междувременно украинският парламент официално одобри частична мибилизация на 40 000 запасняци в отговор на "военновременната ситуация". В реч пред парламента и.д. президент Олександър Турчинов определи референдума като "голям фарс" и допълни, че той "никога няма да бъде признат нито от Украйна, нито от цивилизования свят".