Крим празнува след референдума, САЩ и ЕС го отхвърлят
Крим празнува след референдума, САЩ и ЕС го отхвърлят / снимка: БГНЕС

Около 93% от избирателите гласуваха на обощокримския референдум в неделя за присъединяването на Крим към Руската федерация, съобщи ИТАР-ТАСС. Седем процента предпочетоха Крим да запази статуса си на част от Украйна - това са данните от екзит пола, проведен от Републиканския институт за политически и социологически изследвания по поръчка на агенция Кримиинформ (Крыминформ).

Допитването е проведено в 150 секции в Кримската автономна република и 50 - в Севастопол. На излизане от секцията на избиратели бе предложено доброволно и анонимно да отговорят на въпроса за какво са гласували. Общият брой на отговорилите на въпроса е 59 111 души.

Според първите официални резултати, получени след преброяването на над 50% от бюлетините в Кримската автономна република и самостоятелния град Севастопол, 95,5% от гласувалите са предпочели Крим да поиска включването си в Руската федерация.

Празненства след края на референдума

Близо 15 000 жители на Крим се събраха на концерт на площад "Ленин" в центъра на столицата на Кримската автономна република.

На площада се вееха руски трикольори и знамената на Крим. На сцената излизаха един след друг различни артисти, вокални групи и състави.

Подобна бе и ситуацията в Севастопол, дом на Руския Черноморски Флот, където викове „Русия" огласят празненството.

Крим празнува след референдума САЩ и ЕС го отхвърлят
netinfo

Първи реакции

Проруският премиер на Крим Сергей Аксьонов нарече "историческо" решението, изразено на референдума за присъединяване на украинския полуостров към Русия.

"Благодаря на всички, които участваха в референдума и направиха своя избор. Днес взехме много важно решение, което ще влезе в историята", написа Аксьонов в Туитър.

Върховният съвет на Крим ще оформи още днес официална заявка за влизане на украинската автономна република в състава на Руската федерация (РФ), съобщи първият вицепремиер на правителството на Кримската автономна република Рустам Темиргалиев.

"В понеделник в 10:00 ч. (11:00 часа бълг.време) започва сесия на Върховния съвет на Крим, на която ще бъдат съобщени резултатите от референдума и ще бъде оформена официалната заявка за влизане на Крим в състава на Руската федерация", каза Темиргалиев, цитиран от ИТАР-ТАСС.

В телефонен разговор след обявените резултати президентите на Русия Владимир Путин и на САЩ Барак Обама са стигнали до съгласие да продължат да търсят изход от ситуацията в Украйна. Путин е предложил на територията на Украйна да бъде разположена мисия на ОССЕ. Разговорът се е провел по инициатива на Барак Обама.

САЩ и ЕС определиха референдума в Крим за незаконен. САЩ отхвърлиха резултатите от кримския референдум и определиха руските действия в кризата като „опасни и дестабилизиращи", предаде AFP. ЕС от своя страна официално осъди референдума в Крим, определяйки го като "незаконен и нелегитимен", и съобщи, че в понеделник ще бъде взето решение за санкции, предава АФП.

Министърът на външните работи на Великобритания Уилям Хейг заяви, че Лондон не възнамерява да признае легитимността на проведения в неделя референдум за самоопределянето на Крим, предаде AFP. „Великобритания, също както и по-голямата част от международната общност, няма да признае референдума или неговите резултати. Действията на Русия, отхвърлящи призивите за суверенитет и териториална цялост на Украйна могат да имат политически и икономически последствия", заяви Хейг.

Италия смята провеждането на референдума в Крим за нелегитимно и че дипломатическото разрешаване на проблема е все още възможно, предаде РИА Новости. „Италия заедно с други европейски партньори счита за нелегитимно провеждането на референдума за отделяне на Крим и подкрепя резолюцията, която вчера беше представена за обсъждане в Съвета за сигурност на ООН", заяви министърът на външните работи на Италия Фредерика Могерини, като добави, че на насрочената за понеделник среща на министрите на външните работи на ЕС в Брюксел ще бъде взето решение за това, как да се приложат съгласуваните по-рано санкции по отношение на граждани на Русия и Украйна, „в случай, че няма признаци за подобряване на ситуацията".

Министърът на външните работи на Франция Лоран Фабиюс призова Русия незабавно да предприеме мерки по намаляване на напрежението около Украйна, предаде РИА Новости. „Русия е длъжна да признае суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Франция призовава Русия незабавно да предприеме мерки, които да позволят да се избегне безсмислената и опасна ескалация на напрежението около Украйна", заяви Фабиюс.

Крим празнува след референдума САЩ и ЕС го отхвърлят
netinfo