Пловдивчани с акция в подкрепа на референдума в Крим
Пловдивчани с акция в подкрепа на референдума в Крим / снимка: БГНЕС

Акция в подкрепа на Референдума в Крим се провежда днес в Пловдив. Събитието ще бъде в подножието на паметника Альоша, а организаторите призовават всички желаещи да се включат в този „акт на солидарност и подкрепа за свободното волеизявление на кримското население".

В текста на събитието, обявено в социалната мрежа Facebook се казва:

"Уважаеми кримчани,

Ние изразяваме своето възхищение от Вашето мъжество, с което защитавате интереса и волята на Република Крим. Категорично заявяваме, че българският народ ще приеме резултатите от Вашия Референдум, който се провежда на 16 март 2014 год.
Решението за провеждане на Референдум за статута на Република Крим и за нейното присъединяване към Руската федерация е историческо и е взето напълно легитимно от легитимния Парламент на Крим. Правото на народите за самоопределение е свещено и лежи в основата на редица международни документи и във Всеобщата декларация за правата на човека.


Решението на Парламента на Крим е част от една международно призната практика и отразява възможността за демократична волеизява на народа. Никой не може да лиши населението на Крим от това негово право, дори Европейския съюз, САЩ, НАТО или техните марионетки.

Ние твърдим, че в Украйна беше извършен неонацистки олигархичен държавен преврат, който застраши сигурността на целия регион, на Европа и на света. Сегашната самопровъзгласила се власт в Украйна е нелегитимна и се осъжда от мнозинството от обикновените хора на наемния труд, както в България, така и във всички други страни.

Българските граждани отхвърлят внушенията на официалната власт в България, че страната ни подкрепя олигарсите и неонацистката им власт в Киев. Официалната власт на България не говори с гласа на обикновените хора. България принадлежи на трудовия български народ, а той, в своето мнозинство, категорично застава зад интересите и волята на народа на Крим.

Разпространението на крайно националистическа, фашистка идеология е заплаха не само за Украйна, но и за човешката цивилизация. ЕС и САЩ категорично застанаха на страната на фашистите от Киев и се дискредитираха в очите на народите си.
Народът на България Ви подкрепя и Ви пожелава успехи, спокойно и мирно бъдеще, сигурност и прогрес във Вашия нов път"
.