Украйна обвини Русия във военна инвазия
Украйна обвини Русия във военна инвазия / снимка: БГНЕС

Украйна обвини Русия, че е навлязла с войски на нейна територия, като е разположила 80 войници, хеликоптери и бронетранспортьори в село, което се намира от другата страна на административната граница между полуостров Крим и континенталната част на Украйна.

Това не е първата позиция, заета от руските сили извън Крим, тъй като контролният пост в Чонгар, поставен от руските и на проруските сили, също се намира на километър на север от административната граница на Крим с Украйна, посочва БГНЕС.

Според украинското външно министерство руската армия е извършила операция близо до село Стрилкове в района на Херсон, като войници са поели контрола над селото с подкрепата на четири хеликоптера и три бронетранспортьора.

Министерството на външните работи на Украйна заявява, че това е военно нахлуване на Русия и настоява руската страна незабавно да изтегли военните си сили от територията на Украйна.

Украйна си запазва правото да прибегне към всички необходими средства, за да спре руското военно нашествие, се посочва в украинската декларация.