Малайзия спира издирването на самолета в Южнокитайско море
Малайзия спира издирването на самолета в Южнокитайско море / снимка: БГНЕС

Премиерът на Малайзия Наджиб Разак обяви на пресконференция днес, че страната му прекратява търсенето на изчезналия преди една седмица „Боинг 777” в Южнокитайско море заради информация, че машината е била отклонена от полета си на запад от Малайския полуостров.

Спираме операциите по издирване в Южнокитайско море и преразглеждаме разгръщането на нашите сили, заяви Разак на пресконференция в Куала Лумпур, съобщи БГНЕС.

Изчезналият малайзиски самолет часове наред се е движил по начертана цел, след като радарите са изгубили връзката с него, предаде АФП, позовавайки се на Разак. По неговите думи, няма потвърждение на данните, че летателният апарат е бил отвлечен.

Последната връзка на „Боинг”-а със сателитите е била осъществена шест часа и половина по-късно, след като той е изчезнал от невоенния радар в 1.30 ч. сутринта на 8 март, допълва „Фокус”.

Движението на самолета през промеждутъчния период, в който той е сменил посоката си и се е върнал в посока малайзийския полуостров към Индийския океан, е „следвала целенасочено действие от някой, който се е намирал на Боинга”, изтъкна Разак.