Провал на последния шанс за дипломатическо решение преди референдума в Крим
Провал на последния шанс за дипломатическо решение преди референдума в Крим / снимка: БГНЕС

Първите дипломати на Русия и САЩ не успяха да разрешат кризата около Украйна, стигайки до конфликт в резултат на напрегнатите преговори около най-сериозния сблъсък на Запада и Изтока от Студената война насам, предаде АФП. След шестчасови разговори между руския външен министър Сергей Лавров и държавния секретар на САЩ Джон Кери, американската делегация обяви, че „не са намерили обща основа" и сега всичко зависи от реакцията на руския президент Владимир Путин на референдума в Крим в неделя.

Въпреки че долетя от Вашингтон за кризисни преговори само два преди вота в Крим, на който ще се реши дали да се отдели от Украйна, Кери призна, че лудото му бързане към Лондон е било напразно. Лавров от своя страна „ясно даде да се разбере, че президентът Путин не е готов да вземе решение относно Украйна преди референдума в неделя", каза Кери пред репортери след разговорите.

Москва обаче увери, че няма никакво намерение да нахлува в рускоговорящите области на Украйна. В Симферопол, главен град на Кримския полуостров, самопровъзгласилият се за "премиер" и "главнокомандващ въоръжените сили" Сергей Аксьонов призова рускоговорящите хора в източните области на страната да последват примера на Крим и да организират референдуми с искане за интеграцията им към Русия. Паралелно с това призиви от проруски активисти за протести в неделя в рускоговорящите бастиони на изток, най-вече Харков и Донецк, създават очаквания за напрегната обстановка. В Лондон, където се проведе среща между руския и американския външен министър, не беше постигнато никакво решение в края на двете седмици интензивна дипломатическа дейност, възкресила спомена за Студената война, предава БГНЕС.

Позицията на Лавров

Руският външен министър Сергей Лавров заяви след шестчасови разговори с американския държавен секретар Джон Кери, че липсват "общи възгледи" между Вашингтон и Москва за положението в Украйна. Той каза още, че Русия ще уважи "желанието на жителите на Крим" на референдума в неделя.

„Да се спекулира е безсмислено", заяви Лавров и допълни, че Москва нееднократно е подчертавала необходимостта да се уважава правото на народите на самоопределяне, предаде РИА Новости.

Лавров заяви, че Крим има изключително значение за Русия, което не трябва да се възприема изолирано от историческия контекст, предаде РИА Новости.

„Ако нашите западни партньори казват, че Косово е особен случай, то ние отговаряме, че в такъв случай Крим е още по-особен случай. Крим е случай, който не може да се разглежда изолирано от историята. Всички разбират и аз отговорно заявявам, че Крим за Русия означава неизмеримо повече, отколкото Коморските острови за Франция и Фолклъндските острови за Великобритания. Надявам се, че западните партньори осъзнават, че Крим е случай, който не трябва да се разглежда извън историческия контекст", заяви Лавров, цитиран от агенция "Фокус".

Лавров каза още, че разговорите с Кери в Лондон са били "полезни", но призна на пресконференция в резиденцията на руския посланик: "Ние нямаме общи възгледи за положението. Различията остават".

В момент, когато много украинци мислят, че Русия няма да се спре на границата с Крим и че хилядите руски войници, струпани от другата страна на границата, не са там само за военни учения, Сергей Лавров заяви, че страната му "няма и не може да има планове за нахлуване в Югоизточна Украйна".

Москва съобщи, че си запазва правото да се притече на помощ на "своите съграждани и сънародници в Украйна" след сблъсъците, причинили смъртта на един човек снощи в Донецк.

Позицията на Кери

Американският държавен секретар Джон Кери от своя страна предупреди, че Русия ще се изправи пред санкции, ако референдумът за присъединяването на Крим се състои в неделя:

"Президентът (Барак Обама), европейската общност и целият свят го казаха, ако референдумът се състои, ще има санкции, ще има отговор", заяви Кери на пресконференция в Лондон след шестчасова среща с руския си колега Сергей Лавров, предава АФП.

Кери повтори, че референдумът е "нелегитимен". Освен това високопоставен представител на Държавния департамент потвърди, че двамата външни министри "не намерили терен за разбирателство" по време на дългата си среща на четири очи.

Той изтъкна също, че бързо станало ясно, че Лавров няма мандат за преговори по предложенията на американската страна. В тази връзка Кери съобщи пред журналисти: "След много разговори министърът на външните работи (Сергей Лавров) каза ясно, че президентът Путин е готов да взема решения относно Украйна едва след референдума в неделя".

Той определи разговорите с Лавров като "искрени" и "конструктивни".

"Представих някои идеи от името на президента, които, ние искрено смятаме, могат да открият пътя за напредък за всички страни", каза още американският държавен секретар.

"Референдумът противоречи "на конституцията на Украйна, противоречи на международното право. Нито ние, нито международната общност ще признаем резултатите от този референдум", изтъкна Кери. "Оставаме дълбоко обезпокоени от разполагането на значителни руски сили в Крим и по източната граница с Русия", допълни той и поиска изтеглянето им.

Преди да напусне Вашингтон снощи Джон Кери предупреди Владимир Путин, че САЩ и ЕС са готови да вземат много сериозни мерки срещу Москва още в понеделник, ден след референдума. В същото време руският президент Владимир Путин заяви в разговор с генералния секретар на ООН Бан Ки Мин, че референдумът отговаря напълно на международното право и на Устава на световната организация. Във Вашингтон президентът Барак Обама заяви, че все още се надява на дипломатическо решение, но предупреди Путин, че ще има последствия за Русия, ако този път се провали.

Отзвук

Според европейски източници ЕС се насочва към санкции срещу ограничен, но политически значим списък от около 30 високопоставени руски граждани, смятани за отговорни за руската намеса в Украйна. В черния списък влизат депутати, членове на агенциите по сигурността, високопоставен представител на министерството на отбраната. Германският вестник "Билд" съобщи за директора на Федералната служба за сигурност Александър Бортников.

Москва продължава военните маневри в редица области близо до Украйна. Хиляди военни участват в тях, включително около 4000 парашутисти, 36 самолета и около 500 коли само в област Ростов-на-Дон. В Москва бившият съветски президент Михаил Горбачов отказа да защити "обединението" на Русия и Крим пред западните страни и призова за спиране на "ескалацията", която според него води до нова Студена война.

На самия Кримски полуостров проруските власти завършват подготовката за референдума. Изходът от него не буди никакво съмнение и това накара френския външен министър Лоран Фабиюс да иронизира гласуването, на което хората трябва да изберат "между да и да".