Изчезналият малайзийски самолет променил курса си
Изчезналият малайзийски самолет променил курса си / снимка: БГНЕС

Мистерията около изчезналия самолет на Малайзийските авиолинии се заплита все повече. Четвърти ден продължава търсенето, но все още има неизяснени и загадъчни обстоятелства около този инцидент. Военен радар показва, че самолетът е завил на запад, извън планирания си маршрут, преди да изчезне, съобщиха Малайзийските военновъздушни сили.

Полет MH370 от Куала Лумпур за Пекин изчезна в събота, след като излетя с 239 пътници на борда. Издирването на отломки от машината беше разширено, припомня Би Би Си.

По-рано днес стана ясно, че двама мъже са пътували с крадени паспорти на борда на самолета. Тяхната самоличност е установена - те са иранци, без явни връзки с терористични групи, съобщиха официални източници. Това са 18-годишният Пуриа Пур Мохамад Мехрдад, който вероятно искал да емигрира в Германия, и 29-годишният Делавар Сейед Мохаммадреза.

Експерти съобщиха, че присъствието на двама души с крадени паспорти в самолета е пробив в сигурността, но той вероятно е често срещан в региона, смятан за център на нелегалната емиграция, предава БГНЕС.

Малайзийските власти първоначално съобщиха, че полет MH370 изчезнал около един час, след като излетял от международното летище в Куала Лумпур. Не е изпращан сигнал за бедствие или съобщение, но се смята, че самолетът опитал да се върне, вероятно към Куала Лумпур.

Властите все още не знаят какво се е случило със самолета.

Две трети от пътниците на борда са китайци. Другите са от различни страни в Азия, Северна Америка и Европа. Най-малко 40 кораба и 34 самолета участват в издирването в моретата край Виетнам и Малайзия. Издирвателни екипи от Австралия, Китай, Тайланд, Индонезия, Сингапур, Филипините, Нова Зеландия и САЩ помагат в усилията за откриването на самолета.

Районът на издирването беше разширен от 50 морски мили (93 км) до 100 морски мили от мястото, където самолетът изчезна, над водите между Малайзия и Виетнам.